Afbeelding
Jan van den Brink
Column

Er borrelt iets

16 februari 2022 om 13:01 Opinie

VEENENDAAL In Canada protesteren vrachtwagenchauffeurs tegen coronamaatregelen. Ook elders krijgt dit navolging. In eigen land is de petitie tegen het coronatoegangsbewijs al één miljoen keer ondertekend. Door rechts én links. Alleen regeringspartijen VVD en D66 willen nog ‘2G’. Ofwel dat je aantoont dat je gevaccineerd of recent genezen bent van corona, voordat je toegang krijgt tot horeca of theater. 

Zélf ben ik verbaasd dat juist liberale partijen zo krampachtig vasthouden aan dit ineffectieve, vrijheidsbeperkende decreet. Is het een extreme hang naar (schijn)zekerheid bij de VVD en D66-kiezer? Nu worden weliswaar tal van maatregelen binnenkort versoepeld, maar op het moment dat ik dit schrijf, lijkt de regering nog steeds vast te willen houden aan de verfoeide coronapas. Waarbij het mij overigens niet zou verbazen als net voor de gemeenteraadsverkiezingen dit alsnog losgelaten wordt in de hoop daarmee goodwill bij de bevolking te kweken.

Het vertrouwen in de overheid zit op een dieptepunt. Slechts één op de vier heeft nog vertrouwen in het gezag. De onthulling dat ambtenaren de adviezen van het OMT aangepast hebben, draagt zeker niet bij aan herstel hiervan. Ook het feit dat de inflatie oploopt (en daardoor je spaargeld verdampt) én het feit dat er al jarenlang te weinig woningen, te weinig onderwijzers, te weinig zorgpersoneel en te weinig politieagenten zijn - toch kerntaken van een overheid - helpen niet. Dit creëert maatschappelijke onrust.

Ik ben dan ook benieuwd hoe de verkiezingen op 16 maart gaan verlopen. Gaan de mensen nog stemmen (wel doen!) en gaan mensen nu eerder op lokale partijen stemmen? Het zou mij niet verbazen. 

Mij als Veens burger kun je al heel snel gelukkig maken. Een schone, groene leefomgeving met op tijd geleegde prullenbakken bijvoorbeeld. Terugkeer van culturele activiteiten in de stad die leiden tot meer levendigheid in het centrum. En mijn stokpaardje: haal die rondslingerende hekken bij de entrees van het winkelcentrum eens weg. Volkomen nutteloos ontsieren die al twee jaar lang de mooiste plekken van de stad. De bestuurder die hierop actie onderneemt, herwint mijn vertrouwen. Want de onderstroom in onze samenleving borrelt en er is weinig voor nodig dat deze gaat kolken.

door Jurgen Hillaert
Veensteken@streekverkenner.nl

PS Nog bedankt voor alle valentijnskaarten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie