Afbeelding
Pixabay

Leerlingen Ichthus College in Veenendaal krijgen les over (drugs)criminaliteit

22 februari 2022 om 10:33 Onderwijs

VEENENDAAL Op het Ichthus College in Veenendaal zullen dinsdag en woensdag lessen #Leerlingalert worden gegeven Dit programma is bedoeld om leerlingen weerbaar te maken tegen de verleiding van criminaliteit en het grote geld dat verdiend wordt met bijvoorbeeld drugshandel. De lessen worden gegeven aan leerlingen van alle tweede klassen, hun ouders en docenten. 

Het programma #Leerlingalert maakt deel uit van de drugs- en ondermijningsaanpak van de gemeente Veenendaal. Met alle middelbare scholen is de afspraak gemaakt om te investeren in de weerbaarheid van de leerlingen. 

‘WAARDEVOL’ ,,Het is belangrijk dat de leerlingen, ouders en docenten leren dat hier een wereld achter schuil gaat die aantrekkelijk lijkt, maar het niet is”, aldus burgemeester Gert-Jan Kats. ,,We zijn blij met de samenwerking met de scholen om hier met bewustwordingslessen mee aan de slag te gaan.” 

Directeur vmbo en veiligheidscoördinator Simon van Groningen van het Ichthus College vult aan: ,,We vinden het een waardevolle uitbreiding van onze preventielessen naast drugs, alcohol, roken en seksuele weerbaarheid.”

EXPERTS Het programma loopt al langer. In december ging het Christelijk Lyceum Veenendaal hier als eerste in de gemeente en provincie mee aan de slag. Lokale zorg- en veiligheidspartners sluiten waar mogelijk aan bij de bewustwordingsles en voor ouders en medewerkers van de school wordt voorlichting gegeven via een webinar. De lessen zijn ontwikkeld door experts vanuit de veiligheid-, zorg- en onderwijssector.

Er wordt inzicht gegeven in de omvang van de georganiseerde misdaad, de verwevenheid met de legale bovenwereld en welke signalen wijzen op georganiseerde criminaliteit. Aan het einde van de les weten jongeren hoe er geronseld wordt en hoe zij daarop kunnen reageren. ,,We zien dat jongeren veelal geronseld worden door jongeren. Het gaat op een slinkse manier en de gevolgen kunnen groot zijn”, legt programmaleider Petra van den Berg uit. ,,In Gelderland hebben we het programma op veel scholen al kunnen introduceren en ik zie uit naar de Veenendaalse samenwerking om jongeren, hun ouders en medewerkers van de school hiervan bewust te maken.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie