Nog even en dan is dit ook weg. Met de sloop van het hoekige gebouw is vorige week begonnen. De andere panden volgen snel.
Nog even en dan is dit ook weg. Met de sloop van het hoekige gebouw is vorige week begonnen. De andere panden volgen snel. Martin Brink

Realisatie plan Lindewijck in gang gezet

1 december 2021 om 07:06 Nieuwbouw

VEENENDAAL De eerste steen gelegd door Rijk Vonk, geboren op 12 juli 1959, herinnert nog aan het roemruchte verleden van het naar verwachting deze week te slopen pand aan het Holle Goed. Hier was namelijk ooit Garagebedrijf Vonk gevestigd, een bedrijf dat dealer was het het merk Citroën. Het pand en de daarbij behorende complexen gaan plat. Vorige week is de sloop in gang gezet. Deze week gaan de slopers op volle kracht verder.

door Martin Brink

Wanneer die eerste steen is gelegd is van een afstand maar met moeite te ontcijferen. Ergens in maart 1971 staat er op. Het gehele gebied is namelijk met hekken omheind om publiek op een afstand te houden maar ook om te voorkomen dat onverlaten de gebouwen betreden. Dat gebeurde bijvoorbeeld in maart 2018.

ONGEVAL Een 13-jarig meisje raakte toen ernstig gewond tijdens het spelen op het terrein. Ze kreeg een betonnen paneel van een schutting op haar hoofd. Het slachtoffer was met twee vriendinnetjes aan het spelen in een fietsenhok op dit terrein tussen de Industrielaan en het Spanjaardsgoed. Hier is de betonnen plaat op haar terecht gekomen. Ze liep daarbij een ernstige hoofdwond op.

(de tekst gaat onder de foto verder)


De eerste steen bevindt zich nog steeds in het gebouw. - Foto Martin Brink

Graffiti maakt de juiste tekst op de steen onmogelijk te ontcijferen maar in het jaar 1971 was in Veenendaal zeker nog geen sprake van een autoboulevard waarbij de merkdealers gezellig met elkaar op een kluitje gingen zitten. Ze zaten verspreid over heel Veenendaal. Vonk, ook bekend van het busvervoer, had hier de vestiging voor de verkoop en reparatie van luxe wagens, Citroëns dus.

Vonk was ook geliefd onder liefhebbers van opvallende advertenties. In de kleine stukjes proza in deze krant werd de autovoorraad op welhaast dichterlijke wijze omschreven.

BEDDEN EN MATRASSEN De gebouwen staan al heel lang leeg en werden ingenomen door tijdelijke vestigingen, onder meer door een garagebedrijf maar ook door een zaak in houten bedden en aanverwante artikelen en, als laatste, een bedrijf dat in matrassen handelde. Die zaten in het opvallende hoekige pand vooraan de weg waar later de Alfa Romeo-showroom van de firma Leewis zat. Dat was weer de garage aan de overzijde van de Industrielaan.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Het opvallende hoekige gebouw was ooit de showroom van garage Leewis aan de overzijde. - Foto Martin Brink

Tot 2017 waren hier plannen voor een zorgcentrum door bijvoorbeeld het Spreekuurcentrum hier naar toe te laten verhuizen. In dat jaar werd echter bekend dat de initiatiefnemer en de deelnemende partijen er niet in slaagden om een plan in te dienen voor de herontwikkeling dat de goedkeuring van de gemeente kon wegdragen. Burgemeester en wethouders van Veenendaal besloten in september 2017 om het complex af te sluiten.

LINDEWIJCK Begin dit jaar werd bekend wat er gaat komen. Toen werd bij de gemeente Bestemmingsplan Lindewijck in gang gezet. Langs de Industrielaan, tussen ‘t Holle Goed en het Spanjaardsgoed in Veenendaal, komen twee appartementencomplexen met in totaal 167 woningen. ,,Het wordt een prachtig project met een fraaie uitstraling”, meldde wethouder Stroobosscher toen lyrisch. ,,Dertig procent van de appartementen is sociale woningbouw, de rest zijn (zorg)woningen. Tussen beide woongebouwen in komt een groene en openbaar toegankelijke daktuin met trap, waaronder zich de parkeergarage bevindt. Dat is heel bijzonder voor Veenendaal.”

Het hoogste punt meet 29 meter, aflopend tot 14 meter. Het gebied wordt heringericht, maar de openbare parkeerplaatsen aan de Schothoek (naast de Adventkerk) blijven bestaan en toegankelijk. Uitgezonderd voor kerkdiensten. Als na de sloop de eerste schop de grond in gaat, duurt het nog zeker een jaar voordat de appartementen zijn gerealiseerd.


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie