Op Remmerstein bloeit ook een klein plantje met witte bloemen. Het is de klaverzuring met vier blaadjes eraan.
Op Remmerstein bloeit ook een klein plantje met witte bloemen. Het is de klaverzuring met vier blaadjes eraan. Aly van Eijk

Natuurrubriek Slenterpaadjes over april: Lente is pas echt begonnen als de eerste tjiftjaf klinkt

2 april 2024 om 07:30 Natuur en milieu Columns

RHENEN Het is alweer april, de grasmaand, paasmaand, oostermaand, kiemmaand en eiermaand. De naam van april is ontleend aan de Romeinse godin Aprilis. Het Latijnse woord aperire, wat openen betekent in verband met de ontluikende natuur. De oude weerspreuken kloppen soms nog steeds: ‘Wil april niet vertrouwen, hij is en blijft de ouwe; nu lacht hij vals met zonnegloren, gooit dan hagelstenen om je oren’. En: ‘Het is groen in ’t veld dat ons ’t oog bekoort, doch zelden houdt april zijn woord’.

door Aly van Eijk

De lente is bij mij pas echt begonnen als ik de eerste tjiftjaf hoor, eind maart hoorde ik hem zijn eigen naam weer roepen. Hij laat zich de hele zomer onvermoeibaar horen, eind oktober, november vertrekt hij weer naar het diepe zuiden om daar te overwinteren. Het geluid lijkt wel een beetje op zip-zap, in Duitsland wordt hij dan ook zilpzalp genoemd. 

Het is een onopvallend bruingroen vogeltje. De wetenschappelijke naam collybita is afgeleid van het Grieks en betekent geldwisselaar. Met enige fantasie kun je uit zijn zang het tellen van muntstukken waarnemen. Ze hebben een nest van droge bladeren met gras en mossen, met veertjes voor de bekleding, dicht bij de grond. Ze leggen vijf of zes eieren en vaak twee legsels per jaar. Het zijn insecteneters en in het najaar gaan ze over op bessen en zaden.

LIJSTERBESSEN

In de bossen van Remmerstein bij Rhenen wordt alles groen. De lariksen met hun zachte naalden, de eerste rode mini-appeltjes zaten er al aan. Veel lijsterbessen zag ik, sommigen al in bloesemknop en bosbessen met de eerste bloemen. Erg vroeg dit jaar en dat komt door de zachte winter. Ik hoop dus dat het niet meer gaat vriezen. Dan wordt er veel bevroren en dat betekent dus geen vruchten.

We zien dikke hommels in het bos op zoek naar wat nectar. Er staan daar ook wilde kersen en de krentenboompjes zijn hier en daar al wit. Er zijn daar veldjes met de grote maagdenpalm, met hemelsblauwe bloemen. Je ziet ze ook veel in tuinen, het is een bodembedekker en altijd groen, daar komt het woord palm vandaan, een palm is ook altijd groen! De bloeitijd is april en mei, de naam maagd heeft de plant te danken aan een gebruik van vroeger om er een bloemenkrans van te maken. Jonge meisjes en bruiden droegen deze krans op feestjes en op hun trouwdag.

KLAVERZURING

Op Remmerstein bloeit ook een klein plantje met witte bloemen. Het is de klaverzuring met vier blaadjes eraan. Als je vroeger een blad van een klaver zag met vier blaadjes, bracht dat geluk. Je vindt daar ook bloeiende bollen, blauwe druifjes en sneeuwklokjes. Ik zag ook krokussen en narcissen. Die stonden er niet lang; de dag erop waren ze afgeplukt. In het bos lijken die bollen veel kleiner dan in je tuin, tussen het afgevallen blad en de mossen. 

Kijk en geniet.

Reageren? Mail naar alyvaneijk@gmail.com

Aly van Eijk
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie