Clemens Rosmulder: ,,Mensen zijn geen nummer. Die cultuur proef je hier, hoe mensen met elkaar omgaan.”
Clemens Rosmulder: ,,Mensen zijn geen nummer. Die cultuur proef je hier, hoe mensen met elkaar omgaan.” De Muzen

De Muzen viert 45-jarig jubileum: ‘We hebben een bescheiden rol die we vervullen met toewijding’

· leestijd 3 minuten Muziek

VEENENDAAL De Muzen viert 5 oktober haar 45-jarig jubileum. Beginnend in 1977 als kleine muziekschool is De Muzen inmiddels uitgegroeid tot een school die ook een podium biedt voor dans- en theaterlessen. ,,Ik ben heel blij dat we nu die drie kunstvormen in huis hebben. Het is heel mooi dat we het ook echt op de stichtingsdag kunnen vieren. En daarna de blik op de toekomst en voorwaarts”, vertelt directeur Clemens Rosmulder met gepaste trots. 

door Arjan van den Berg

45 jaar geleden hadden ze bij De Muzen ongetwijfeld nog niet durven dromen dat het zo’n succes zou worden toen het begon in een kleine kamer boven een muziekhandel aan de Markt, en wellicht ook nog niet toen het verhuisde naar de Frisia villa tegenover theater de Lampegiet en later naar de Zandstraat om uiteindelijk nu de prominente plek in Spectrum aan het Kees Stipplein in te nemen. Sinds 2015 voert De Muzen met het programma School en Cultuur uit en sinds 2018 heeft het ook de cultuurmakelaar in huis. 

FEESTELIJK Het jubileum wordt op 1 en 5 oktober gevierd met allerlei activiteiten die goed passen bij de school. Zo verzorgen de docenten op zaterdag 1 oktober een familievoorstelling over Luna, die de wijde wereld intrekt en allerlei avonturen beleeft. Op 5 oktober zijn er feestelijke concerten, waarbij nu al zo’n honderd cursisten mee komen zingen en spelen met het speciaal voor De Muzen gecomponeerde Feestlied. Scholen hebben zelfs al aangegeven leerlingen vrij te geven als ze mee komen zingen of spelen. Bella’s Ballon komt langs om te schminken en ballonnenfiguren te maken. Vóór 1 oktober kunnen de potloden geslepen worden voor een creatieve Feestvlaggen tekenwedstrijd.

Of je nu rechts of links bent, man of vrouw, welk geloof je ook hebt – als je hier samen danst, muziek of theater maakt, gaat het over wat je samen doet

SAMEN Rosmulder is niet onbekend met kunst, want hij studeerde aan het conservatorium klassiek slagwerk en heeft ook gestudeerd op het dirigeren van het harmonie- en fanfareorkest. Af en toe valt hij in bij Harmonie Cecilia. Een man van de praktijk, maar ook met visie, hart voor zijn medewerkers en natuurlijk de kunst zelf. ,,De essentie is dat mensen nieuwsgierig zijn naar wat andere mensen doen. Of je nu rechts of links bent, man of vrouw, welk geloof je ook hebt – als je hier samen danst, muziek of theater maakt, gaat het over wat je samen doet.”

Daarbij is het dan wel belangrijk dat een schoenmaker bij zijn leest blijft, of in dit geval: dat een kunstdocent doceert in de kunstdiscipline waar hij of zij geoefend in is. ,,Je moet een viooldocent geen theaterlessen laten geven. Maar doordat die drie kunstdisciplines hier in een gebouw zitten, kunnen we van elkaar leren.”

OPMERKELIJK ,,Ik ken graag de mensen met wie ik werk en vind het leuk dat ik weet voor wie ik het doe. We hebben nu zo’n 1300 cursisten en ik ken natuurlijk niet iedereen, maar het is opmerkelijk hoeveel ik er wel ken.”

Hij maakt lachend de tijd voor een praatje met de docenten en het is duidelijk dat die amicaliteit wederzijds is. Tegelijkertijd is hij soms bijna filosofisch als het gaat om het belang van kunst en het onderwijs daarin.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Foto: De Muzen

ONTMOETEN ,,Juist in deze tijd is het belangrijk om elkaar te blijven ontmoeten. De Muzen is een publieke instelling voor kunstonderwijs. We hebben hier een mooi gebouw en veel goed geschoolde medewerkers en dat kost ook geld. Het geeft rust dat er al 45 jaar vertrouwen is van de gemeente om ons te ondersteunen als basisvoorziening in de maatschappij. In de vorig jaar door de gemeenteraad unaniem aangenomen Cultuurvisie staat dat we deel uitmaken van wat Veenendaal aantrekkelijk maakt. Deze tijd maakt duidelijk dat we meer nodig hebben dan een goedlopende economie. We hebben daarin een bescheiden rol die we vervullen met toewijding.”

Mijn complimenten dat de Veense politiek zich hardmaakt voor de cultuur en het verenigingsleven

De Cultuurvisie geldt tot 2030 en Rosmulder heeft er dan ook het volste vertrouwen in dat de steun van de gemeente ook daarna doorgaat en De Muzen over vijf jaar haar vijftigste verjaardag zal kunnen vieren.

VERBONDENHEID Sowieso is de uit Didam afkomstige en tegenwoordig in Zwijndrecht wonende Rosmulder positief over Veenendaal. ,,Ik ben een dorpse jongen die muzikaal groot is geworden in de stad. Veenendaal brengt dat samen en dat past bij me. Een van de redenen dat ik me hier heel erg thuis voel, is de sfeer en de onderlinge verbondenheid. In de culturele sector zoeken de mensen elkaar op om dingen tot stand te brengen, willen ze iets voor elkaar doen en is de sfeer collegiaal en menselijk. Mensen die elkaar kennen, ondernemen makkelijker dingen samen. Dat is zeker in deze tijd heel belangrijk, want mensen zijn geen nummer. Die cultuur proef je hier, hoe mensen met elkaar omgaan.”

,,De tendens in veel plaatsen is dat er veel wegbezuinigd wordt, maar deze gemeente zet erop in om publieke functies sterk te houden. Mijn complimenten dat de Veense politiek zich hardmaakt voor de cultuur en het verenigingsleven. Het is een verdienste van de mensen zelf, maar ook van de bestuurders die het mogelijk maken. Dat is iets om trots op te zijn en te koesteren.”

advertentie
advertentie
Afbeelding
Stilok brengt aantal programma’s fors terug maar blijft uitzenden rond kerkdiensten 14 uur geleden
Afbeelding
Jubilieum Rembrandt College wordt groots gevierd 16 uur geleden
Afbeelding
Uitvaartverzekering, kapitaal of natura? De specialist 16 uur geleden
Afbeelding
Vier kandidaten uit gemeente Rhenen voor SGP-lijst Provinciale Statenverkiezingen 17 uur geleden
Afbeelding
Nadenken over ja/ja-sticker voor Veenendaal 20 uur geleden
Afbeelding
Na bijna 40 jaar valt doek voor Snuffelshop 22 uur geleden
Afbeelding
Sinterklaas en Mrs. Harris in Filmhuis Veenendaal 23 uur geleden