Afbeelding
Pixabay

Kwart baby’s in Veenendaal wordt geboren bij niet getrouwde moeder

14 september 2023 om 18:01 Mensen

VEENENDAAL Er worden steeds meer baby’s buiten het huwelijk geboren, blijkt uit cijfers van het CBS. In 2022 ging het om bijna 71.000 baby’s. Dat is 42 procent van alle kinderen die dat jaar geboren werden. In de gemeente Veenendaal gaat het om één op de vier baby’s.

In de jaren zestig en zeventig waren vrijwel alle moeders getrouwd bij de geboorte van hun kinderen. Vanaf de jaren tachtig waren moeders steeds vaker niet getrouwd toen ze een baby kregen. In 2022 is dat opgelopen tot 42,1 procent van de kinderen.

CIJFERS VEENENDAAL

Van 25,3 procent van de baby’s die in 2022 in Veenendaal geboren werden, waren de ouders niet getrouwd. In totaal werden er in Veenendaal in dit jaar 806 baby’s geboren. In de gemeente Rhenen werd in 2022 19,9 procent van de baby’s geboren bij niet-getrouwde ouders. In totaal werden er in Rhenen 211 baby’s geboren in 2022.

LANDELIJKE CIJFERS

Dit val op in de cijfers uit het land. In de Biblebelt, de aanduiding voor een strook die loopt van Zeeland naar Overijssel, worden in verhouding weinig baby’s geboren bij ongehuwde ouders. In Urk en Staphorst was dit percentage 6 procent. In de gemeente Simpelveld werden relatief gezien de meeste baby’s buiten het huwelijk geboren. Bij 60 procent van de pasgeboren baby’s was de moeder niet getrouwd. In de middelgrote steden (met 100.000 inwoners of meer) komt het relatief vaak voor dat de moeder niet getrouwd is bij de geboorte van haar kind(eren).

MEER SAMENWONEN

Moeders die niet getrouwd zijn wonen vaak samen met een partner. Dit was in 2022 het geval bij een derde van de pasgeboren baby’s. Ook het aantal alleenstaande moeders neemt toe. In de jaren zeventig kwam dat amper voor, inmiddels wordt bijna een op de tien kinderen geboren bij een alleenstaande moeder.


Op bovenstaande kaart vind je per gemeente het percentage pasgeboren baby’s waarbij de ouders niet waren getrouwd op het moment van geboord. De gemeente is hier de gemeente waar het gezin woonde op het moment dat de baby geboren werd. De cijfers gaan over 2022. In de statistieken telt het geregistreerd partnerschap mee als getrouwd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie