Project Turfweide Veenendaal neemt de LEADER Periodeprijs 2016-2022 inontvangst.
Project Turfweide Veenendaal neemt de LEADER Periodeprijs 2016-2022 inontvangst. LEADER

Turfweide Veenendaal winnaar LEADER Periodeprijs

14 september 2023 om 11:29 Maatschappelijk

VEENENDAAL Het project Turfweide Veenendaal is winnaar geworden van de “LEADER-periodeprijs 2016 – 2022 Utrecht Oost”. Tijdens het drukbezochte LEADER Oogstfestival werd deze prijs door gedeputeerde Mirjam Sterk uitgereikt aan de bestuursleden van de stichting Turfweide. 

LEADER is een Europees programma dat subsidie verstrekt aan vernieuwende initiatieven die stad en platteland verbinden. In de periode 2016-2022 hebben ruim 60 projecten in de provincie Utrecht subsidie gehad vanuit LEADER. Het project Turfweide Veenendaal is hier één van.

TURFWEIDE VEENENDAAL

Stichting Turfweide heeft samen met omwonenden een akker aan de rand van Veenendaal omgevormd tot een multifunctioneel natuurgebied waar je niet alleen heerlijk kunt wandelen, maar waar ook de geschiedenis van de turfontginning van Veenendaal op creatieve wijze zichtbaar is gemaakt. Meer info over het project is te vinden op www.turfweide.nl

VEELZIJDIG PROJECT

De LEADER-periodeprijs wordt elke zes jaar uitgereikt en bestaat uit een publieksstem en een jurystem, die beide voor 50 procent meetellen. Ruim 1600 mensen brachten hun stem uit en de strijd was hevig: tot aan de laatste dag was het spannend welk project de meeste publieksstemmen zou krijgen. Turfweide kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus. Uit het juryrapport: ,,Turfweide is een veelzijdig project vóór en dóór inwoners dat bijdraagt aan meerdere (LEADER)-doelen. Het vervult een lokale behoefte en is tevens een interessant voorbeeld voor anderen: er is al interesse getoond in de werkwijze.”

De prijs werd uitgereikt door gedeputeerde van de provincie Utrecht Mirjam Sterk. Ze reikte ook de LEADER-periodeprijs 2016 – 2022 uit voor Utrecht West, aan het project Historische Moestuin de Haar. Ze feliciteerde beide winnaars en daarnaast ook alle andere LEADER-projecten met de mooie resultaten die zijn geboekt.

In de periode 2024-2027 kan er opnieuw LEADER-subsidie worden aangevraagd. LEADER zoekt in de regio Veenendaal/ Rhenen nog nieuwe leden voor de LEADER-groep: meedenkers, aanjagers en verbinders die vernieuwende initiatieven op het platteland helpen opsporen en boeren, burgers en buitenlui willen verbinden. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie