Gina de Graaf, Ingrid van Tweel, twee bewoners, Cees van Hal en Emmy Mulder.
Gina de Graaf, Ingrid van Tweel, twee bewoners, Cees van Hal en Emmy Mulder. Co Keulstra

Bewoners ‘Veense Phila’ blijven in beweging dankzij fietslabyrint

1 juni 2023 om 11:35 Maatschappelijk

VEENENDAAL Stichting November 1981 had er 5000 euro voor over om de mensen van Philadelphia een fietslabyrint cadeau te doen. Donderdag 25 mei werd er een klein feestje gevierd bij de onthulling van de fietslabyrint in het gebouw van Philadelphia aan de Uiverstraat 252 in Veenendaal. Monique is één van de bewoners en probeerde meteen de fiets uit. Ze fietste door het centrum van Ede.

,,Er wonen hier in totaal 36 bewoners op deze locatie, die nu drie jaar in gebruik genomen is”, vertelt begeleider Emmy Mulder. ,,De bewoners hebben allemaal een eigen appartement, bestaande uit een woonkamer, een slaapkamer en een badkamer. Daarnaast nog een balkon en een berging.”

DAG EN NACHT AANWEZIG

,,We werken hier met ruim 28 professionele begeleiders, die dag en nacht aanwezig zijn. De meeste bewoners gaan overdag naar een dagbesteding of naar hun werk. Zelf ben ik bijna 30 jaar in dienst van Philadelphia. Hier werk ik nu 24 uur per week. We helpen bij het opstarten van de dag, met aankleden en douchen. Zelf verzorgen zij het ontbijt.”

Gerike heeft haar school afgemaakt en is nu leerling bij de doelgroep: ,,Ik werk nu 24 uur per week met deze mensen en het is hartstikke leuk. Emmy en Gina zijn de begeleiders van de doelgroep die bestaat uit acht en negen mensen met een beperking op deze etage. Die wonen hier intern en worden 24/7 begeleid. Ze worden gestimuleerd om zoveel mogelijk zelf te doen. Zo helpen ze met eten bereiden en hebben corvee.”

VIRTUELE FIETSTOCHTEN

De fietslabyrint was feestelijk ingepakt met een laken en vlaggetjes en enkele bewoners mochten de fiets onder luid applaus onthullen. Er was ‘champagne’ en er werden lekker hapjes uitgedeeld. Cees van Hal en Ingrid van Tweel van Stichting November 1981 overhandigden een cheque ter waarde van 5000 euro aan enkele bewoners, die graag poseerden voor de foto. 

Een fietslabyrint is een soort home-trainer met voorop een groot tv-scherm, waar men een stad of een landschap kan intoetsen. De fietser rijdt dan virtueel door de stad of landschap. Ze leren niet alleen hoe ze met het verkeer om moeten gaan, maar doen meteen aan beweging, wat zeer belangrijk is voor de doelgroep.

ZELF NAAM BEDACHT

Gina de Graaf is in juni van dit jaar 25 jaar in dienst van Philadelphia en is begeleider op deze locatie: ,,De bewoners hebben zelf de naam ‘Veense Phila’ uitgekozen. De naam is afgekort van Stichting Philadelphia. Ik werk met veel plezier met deze mensen. Dit is mijn derde locatie van Philadelphia. Er zijn kleine locaties samengevoegd, zodat er nu ruim 36 bewoners bij elkaar wonen. Allemaal met een eigen appartement. Je krijgt een warme band met de bewoners en het werk geeft veel voldoening.”

Ingrid van Tweel is nu twee jaar secretaris van Stichting November 1981 en vertelt: ,,Vanaf 2015 is de doelstelling dat de stichting ook financiële ondersteuning kan verlenen aan activiteiten, buiten de groep van de deelnemers van het eerste uur.”

door Co Keulstra

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie