Organisatoren Diane van Galen en Ali Groebe.
Organisatoren Diane van Galen en Ali Groebe. Hein Veld

Muziekavond Park Klassiek: ‘Bijzonder initiatief in bijzondere entourage’

25 mei 2023 om 07:30 Muziek Tips van de redactie

VEENENDAAL Veenendaal maakt op 21 juni kennis met Park Klassiek, een muzikale manifestatie op één van de meest onbekende bekende locaties in het centrum van de stad. Met het evenement beleeft Veenendaal tweemaal een primeur. Park Klassiek wordt voor de eerste keer gehouden en bovendien op de avond dat officieel de zomer begint. En met de voorstelling wordt in een natuurlijke entourage voor het eerst levende muziek ten gehore gebracht. Park Klassiek speelt zich af in het Gedenkpark De Oude Begraafplaats van 1829.

Het park, gelegen tussen Weverij en Kostverloren, gold van 1829 tot 1919 als de plek waar vrijwel alle inwoners van Veenendaal ter aarde werden besteld. Het terrein raakte na die periode langzaam maar zeker in verval. In 1986 besloot de gemeente de verwaarloosde Oude Begraafplaats rigoureus op te knappen. Er werden schelpenpaden aangelegd, gedenkstenen herplaatst, werd het groen onder handen genomen en werd er een nieuw hekwerk om het terrein geplaatst. Vanaf dat moment kreeg De Oude Begraafplaats de status van openbaar wandelpark.

ONDERHOUD

In de zomer van 2020 nam een aantal vrijwilligers het initiatief om in goed overleg met het gemeentebestuur de verzorging van het terrein gedeeltelijk over te nemen. De groep pleegde de afgelopen jaren periodiek onderhoud. Zij zijn er in geslaagd om samen met groendeskundigen en met specialisten van onder meer een vogelwerkgroep en van de gemeente het Gedenkpark de allure te geven die het inmiddels uitstraalt.

De organisatie van Park Klassiek is sinds vorig najaar bezig met de voorbereidingen van het concert. Directe aanleiding waren reacties van bezoekers aan het park ter gelegenheid van Open Monumentendag 2022. Sommige bezoekers maakten vorig jaar september voor het eerst kennis met het park, kregen Vrienden van de Oude Begraafplaats te horen. De mensen kwamen er weliswaar regelmatig langs, maar realiseerden zich niet dat achter de bomenrijen zo’n weldadig en groen wandelpark verscholen lag. In het centrum van Veenendaal, nota bene.

(De tekst gaat verder onder de foto.)


Pianiste Caronlien Drewes verleent medewerking aan het evenement. - Hein Veld

BEKENDE INITIATIEVEN

De vraag of er een tweede activiteit zou kunnen worden opgezet kwam bij Kunstplatform Veenendaal terecht. Het Kunstplatform is bekend van initiatieven als Beeldend Veenendaal, Cultureel Café, Gedichten op Muren, Kunstfestival, Kunstroute, Stadsdichtersgilde en Theater bij de Buren. Voor verreweg de meeste evenementen gelden inmiddels vaste locaties die bij een groot deel van het publiek dan ook genoegzaam bekend zijn.

Vrijwilligers Diane van Galen (Theater bij de Buren) en Ali Groebe (Cultureel Café en Kunstfestival) gingen vorig najaar met het verzoek van de Vrienden aan de slag. ,,Op een bijzonder locatie als het Gedenkpark hoort een cultureel evenement dat past in het decor en de sfeer van het park”, schetst Diane van Galen het begin van de voorbereidingen. Van Galen en Groebe kozen daarmee voor zichzelf geen eenvoudige doelstelling. ,,We zijn stevig gaan brainstormen om tot een basis voor een programma te komen”, blikt Ali Groebe terug. ,,We zochten naar een invulling om én recht te doen aan de eeuwenoude ambiance én een verruiming van het culturele programma.” Kernbegrippen als muziek, zang, een vleugel, zitplaatsen, catering, rondleidingen over het park, fietsparkeerplaatsen, vergunningen en financiën brachten ze uiteindelijk op een spoor.

We zochten naar een invulling om én recht te doen aan de eeuwenoude ambiance én een verruiming van het culturele programma

VLEUGEL

Een klassiek concert moest het worden. Met zang en pianobegeleiding, op woensdagavond 21 juni, de eerste dag van de zomer. Aangelicht door de sfeervolle lantaarns van het park. ,,Dat was het basisidee. We zijn toen verder gaan bouwen”, vertelt Diane van Galen. ,,Met vooralsnog de contouren van ons plan zijn we de boer opgegaan. Om te onderzoeken of ons plan uitgevoerd zou kunnen worden. Want ga maar na, een klassiek concert organiseren in de open lucht in bovendien een omgeving die daar niet bij voorbaat voor is bedacht. Dan wil je wél horen wat deskundigen er van vinden!” 

Van Galen en Groebe klopten aan bij directeur Clemens Rosmulder van muziekschool De Muzen. ,,Clemens werd zo vrolijk van het idee rond Park Klassiek”, vertelt Ali Groebe, ,,dat hij inmiddels voor de gelegenheid een vleugel beschikbaar heeft gesteld. Moesten we overigens wel even met een gespecialiseerde transporteur overleggen over hoe de vleugel heen en weer van De Muzen naar het park zou worden gebracht”, vertelt Groebe met een brede glimlach op haar gezicht. Het vervoer is inmiddels geregeld.

(De tekst gaat verder onder de foto.)


Kees Jan de Koning hoefde niet lang na te denken toen hem werd gevraagd om zijn medewerking aan Park Klassiek te verlenen. - Hein Veld

DIE WINTERREISE

Basbariton Kees Jan de Koning werd ook vrolijk van Park Klassiek. De Koning, woonachtig in Veenendaal, hoefde niet lang na te denken toen hem werd gevraagd om zijn medewerking aan Park Klassiek te verlenen. ,,Als het maar enigszins kan probeer ik elke muzikaal initiatief te ondersteunen. Zeker als zo’n actie in je eigen woonplaats en voor zo’n bijzonder park wordt ondernomen.” De Koning vroeg op zijn beurt pianiste Carolien Drewes uit Utrecht om mee te werken aan het concert. De Koning en Drewes brengen tijdens Park Klassiek ‘Die Winterreise’ van Franz Schubert ten gehore. ,,Schubert leefde van 1797 tot 1828. ‘Die Winterreise’ ging in 1827 in première, in de periode dat er in Veenendaal voorbereidingen werden getroffen voor wat nu bijna tweehonderd jaar later het Gedenkpark is.”

Bezoekers van Park Klassiek kunnen rekenen op de inzet van Veenendaal4fair. Deze vrijwilligersorganisatie, met een bijzonder karakter, zorgt tijdens het evenement voor de inwendige mens. Initiatiefnemer Wim Bakker van Veenendaal4fair: ,,Onze organisatie wordt gedragen door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met elkaar zorgen we voor en achter de schermen dat Park Klassiek ook een geslaagde avond wordt op het gebied van catering.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie