Cor van Geerenstein werkt het liefst op de achtergrond. ,,Het heeft heel veel tijd gekost, maar ik doe het heel erg graag."
Cor van Geerenstein werkt het liefst op de achtergrond. ,,Het heeft heel veel tijd gekost, maar ik doe het heel erg graag." Aart Aalbers

De ‘monsterklus’ van Cor van Geerenstein: Namen 3600 overledenen gedigitaliseerd

6 september 2021 om 13:38 Historie

VEENENDAAL Cor van Geerenstein overhandigde zaterdag op ‘Gedenkpark de Oude Begraafplaats van 1829’ een digitaal bestand van 3600 overledenen die nog steeds begraven liggen op deze voormalige en nooit geruimde begraafplaats. Komende zaterdag is het Gedenkpark tijdens de Open Monumentendag opengesteld en kan men er terecht voor informatie.  

door Aart Aalbers

Veenendaler Geerenstein (81) heeft zo’n twintig jaar gewerkt aan het digitaliseren van tienduizenden in Veenendaal begraven overledenen. Door een vrachtwagenongeluk raakte hij arbeidsongeschikt en om zich nuttig te maken deed hij vrijwilligerswerk in bejaardencentrum de Engelenburg, voor begraafplaats de Munnikenhof en in het gemeentearchief. Onlangs kreeg hij hiervoor een Koninklijke onderscheiding. 

STAMBOOM Het begon bij Van Geerenstein allemaal toen hij zijn stamboom ging uitzoeken en op grafzerken naar naamgenoten zocht. ,,Ik wilde weten wat er achter die namen zat. Wie waren zijn of haar ouders, waar was de persoon geboren en waar was men gehuwd. Op mijn computer begon ik overzichten van de gevonden informatie te maken en zocht ik via internet en het gemeentearchief naar ontbrekende informatie.” 

MONSTERKLUS Van Geerenstein kwam in het gemeentearchief al snel een aantal handgeschreven overzichten tegen van de in 1947 gesloten verklaarde begraafplaats langs de huidige Weverij. Ook die monsterklus ging hij aan. Hij tikte de lijsten over en zocht er de ontbrekende gegevens bij. Van veel van de 1912 in eigen graven begraven personen heeft Van Geerenstein de geboorteplaats, overlijdensplaats, geboortedatum en bijvoorbeeld ouders weten te achterhalen. Ook van 1688 tussen 1903 en 1919 overleden personen die in een algemeen graf, hetgeen toen nog gebruikelijk was, werden begraven is nu veel informatie beschikbaar gekomen.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Van Geerenstein overhandigde zaterdag op ‘Gedenkpark de Oude Begraafplaats van 1829’ een digitaal bestand. - Aart Aalbers

Van Geerenstein werkt het liefst op de achtergrond. ,,Het heeft heel veel tijd gekost, maar ik doe het heel erg graag. Ik vul de lijsten dagelijks aan. De Vrienden van het Gedenkpark mogen de lijsten hebben zodat iedereen ze in de toekomst kan raadplegen.” 

PARTYTENT Zaterdagmorgen sprak Henk Roor namens de Vrienden een woord van dank uit en zegde toe dat de gegevens op de website www.oudebegraafplaatsveenendaal.nl komen te staan. Roor: ,,Belangstellenden kunnen aanstaande zaterdag tussen 10.00 en 16.00 uur bij ons terecht op het Gedenkpark achter buurthuis SAMSAM. We zetten daar een partytent op zodat we ook bij slecht weer belangstellenden van informatie over de begraafplaats en de zojuist ontvangen overzichten kunnen verstrekken.”

Het is opvallend dat bijna alle aldaar begraven overledenen ook in Veenendaal of aangrenzende gemeenten zijn geboren. Voor toen kwam de in 1843 in Zierikzee geboren Pieternella Kuipers van heel ver. In de eigen graven treffen we meer overledenen van soms ver buiten Veenendaal aan. Op die lijst staan ook Duitsers, Engelsen en een Zwitser samen met enkele Amsterdammers tussen de duizenden Veenendalers.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie