Afbeelding
Astrid Meyer

Opvang voor vluchtelingen in paar weken verbouwd

7 april 2022 om 18:30 Maatschappelijk

VEENENDAAL De blauw gele kleuren wapperen aan een banier voor de witte villa en op het parkeerterrein staat het vol met bedrijfswagens van elektriciens, loodgieters en timmerlieden. De tijdelijke opvanglocatie aan de Kerkewijk 20 is in een recordtijd verbouwd van kantoorpand naar geschikte woonruimte.

door Peter Kuijpers

,,We hebben in nu tien werkdagen de meeste kamers gereed en morgen starten we hier met het schoonmaken en verder gereed maken van de ruimten voor bewoning’’, vertelt Henk Pitlo afgelopen woensdag. Hij is samen met zijn collega Anton van Laar als projectmanager op deze spoedaanpassing van het kantoorpand gezet. De gemeente heeft deze vorige week gehuurd. Overal in de villa zijn mensen aan het werk en Henk begint als een huismeester zijn rondleiding op de derde verdieping.

WOONRUIMTE ,,Het is ons al bekend dat op deze verdieping een echtpaar komt, dus daar is een kamer voor ingericht en in deze kamer komt een moeder met kinderen. De laatste kamer in de hoek hebben we klaar voor een echtpaar met kinderen. Voorzieningen zoals een toilet waren er op deze bovenste verdieping helemaal niet, laat staan een douche. Dus we hebben een aantal ruimten nu aangepast. Allemaal nieuw aangelegd en op deze verdieping kunnen we dan deze eerste mensen uit Oekraïne gaan opvangen.’’ Niet alleen op de derde verdieping ontbrak het aan een keuken en douche. Ook de eerste verdieping was niet langer als woonruimte ingericht. ,,Op de bovenste verdieping is een keuken gebouwd in een kantoor en een opslagkast op de eerste verdieping is daar nu de keuken.’’

GEKREGEN Het materiaal kwam overal vandaan, voor de verbouwing tot het interieur. ,,We hebben ontzettend veel gekregen van pvc vloeren en tegels. En overal kunnen we nog wat van maken. Hout dat over was; nu schappen in de verschillende keukens. Zelf belden we met onze leveranciers en veel hebben er gehoor gegeven om dit kantoorpand nu een mooie plek te maken om deze vluchtelingen op te vangen. Eigenlijk alles van de voorzieningen is in een paar dagen aangelegd. We hebben hier veel vakmannen rondlopen. De elektricien had zijn klanten aangegeven hier te willen helpen en of hij dan de werkzaamheden bij hen later kon doen. En veel mensen die gewoon zelf tijd maken en hier de ruimten verbouwen tot wat we nodig hebben.’’

WARM WATER Dit was ook nodig, want in een kantoor kunnen geen mensen wonen. Iedere verdieping had een flinke verbouwing nodig. ,,Het gebouw had bijvoorbeeld geen warm water. Koffie en thee maak je met een apparaat dat koud water verwarmd en nu zijn hier douches. Een enorm gepuzzel om overal de afvoeren aan te leggen en toch zoveel mogelijk functionele ruimten te maken. Iedere verdieping heeft nu een doucheruimte en keuken. Vaak ook nog wasruimten met een wasmachine en verder delen de mensen die hier gaan verblijven een gezamenlijke woonkamer. Hier staan eetkamertafels, zodat ze samen kunnen eten of met het gezin. Het pand heeft verder nog een kelder met twee grote ruimten. Hier denken we aan het inrichten van een loungeplek voor de jongelui die hier verblijven.’’ Zo zouden ze blij zijn hier nog een tafeltennistafel of tafelvoetbal neer te kunnen zetten.

GOOGLE TRANSLATE Na het schoonmaakwerk gaat ook het inrichten van de overige kamers verder. ,,Er zijn ontzettend veel kabels door het pand getrokken om overal de stroomvoorziening te kunnen bieden die nodig zal zijn. Voor op de kamers, de wasmachines, elke kookplaat moet weer op een aparte groep en voor de wifi. Want bijna alle communicatie met de vluchtelingen gaat via Google Translate. Toen de keukens waren gebouwd moesten we nog de apparaten vinden. De keukenkasten, werkbladen hadden we gekregen en toen we hoorden dat in Tiel nog kookplaten waren, zijn we in de auto gesprongen om deze daar op te halen.’’ De eerste verdieping en begane grond staan nog vol met kasten, dozen en materiaal om de verbouwing snel af te ronden.

WAARDERING ,,Maandag is de bedoeling dat de eerste vluchtelingen de bovenste verdieping in gebruik kunnen gaan nemen en dan moet eigenlijk alles voor 95 procent gereed zijn. De dagen erna willen we de rest van de verdiepingen gereed hebben om alle mensen een tijdelijk thuis te kunnen bieden. Ik denk dat we straks 42 tot 44 mensen hier op kunnen vangen’’, besluit Henk. Een enorme klus waarbij een evenzogrote waardering is voor de inzet van alle mensen die hier hun tijd, diensten en materiaal hebben gegeven.

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie