Afbeelding
Familie de Graaf

Actie om Joep (6) uit Veenendaal aan een rolstoelbus te helpen

14 november 2021 om 07:19 Maatschappelijk

VEENENDAAL Even de auto pakken en spontaan je vrienden bezoeken. Of je hebt medische hulp nodig en wilt naar het ziekenhuis. Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om de auto te pakken en ergens naar toe te gaan. Zeker niet als je een zoon hebt die rolstoelafhankelijk is. Vrienden en bekenden zijn daarom een actie begonnen om geld in te zamelen voor een rolstoelbus voor Joep uit Veenendaal.

Joep de Graaf is een lief en vrolijk ventje van 6 jaar. Samen met zijn ouders Sandra en Mano en zijn broer Bram van 8 woont hij in Veenendaal-Oost. Joep heeft een zeldzame chromosoomafwijking. Daardoor heeft hij 24 uur per dag toezicht nodig en is hij volledig rolstoelafhankelijk. Onlangs heeft Joep een nieuwe rolstoel gekregen. Deze past niet goed in hun gezinsauto. Mano: ,,Een rolstoelbus geeft ons vrijheid, hierdoor zijn we niet afhankelijk van een taxi. En we kunnen met ons gezin spontaan op pad. Iets wat we graag doen en wat ons energie geeft!” 

AANDOENINGEN Na de geboorte van Joep zijn Sandra en Mano erachter gekomen dat hij onder meer hart-, nier-, darm-, blaas- en maagproblemen heeft. Zo is hij bekend met epilepsie, zuurstofdips, obstipatie en onverklaarbare huilbuien. Joep is 24/7 afhankelijk van sondevoeding. Ondanks dat Joep 6 jaar is, heeft hij al meer dan 15 operaties achter rug. Deze waren medisch noodzakelijk of hadden het doel om zijn leven comfortabel te maken. Naast dit alles kan Joep heel goed lachen en genieten van het leven. 

Sandra: ,,Hij is een prachtig mannetje en laat je genieten van de kleine dingen: een keiharde lachbui omdat het regent of een grote lach van zonnestralen op je gezicht. Onze liefde voor hem is oneindig.”

ONAFHANKELIJKHEID Naast dat de toekomstige rolstoelbus zorgt voor vrijheid en onafhankelijkheid, hebben ze de bus ook heel hard nodig om goede zorg voor Joep te kunnen blijven bieden. Zo hebben ze een rolstoelbus nodig om Joep naar school te brengen en om ziekenhuizen en andere zorgverleners te bezoeken. Sandra: ,,Daarnaast kunnen we in een rolstoelbus Joep onderweg de juiste zorg bieden, zoals het aansluiten van zijn sondevoeding of hem verschonen op de aankleedtafel.” 

SCHOOL Sinds kort gaat Joep drie ochtenden in de week naar school. Mano: ,,Voorheen ging hij twee keer in de week, maar het ging zo goed dat hij sinds kort drie ochtenden gaat. Hierdoor heeft Sandra even haar handen vrij. De zorg voor Joep is intensief. Ze kan naar de sportschool, kapper, tandarts, een boodschap doen of Bram helpen op school. Of gewoon even gezellig een kop koffie drinken met haar vriendinnen. Na een ochtend op school is Joep helemaal op en vaak gaat hij daarna naar bed of samen met Sandra chillen in zijn snoezelkamer.”

FINANCIËLE UITDAGING Een rolstoelbus is een hele investering voor Mano en Sandra, een uitgave die zij zelf moeten bekostigen. Mano werkt fulltime en Sandra ontvangt PBG, dat is een financiële bijdrage vanuit de WLZ om voor Joep te zorgen. Wat veel mensen niet weten, is dat een kind met zorg veel extra kosten met zich meebrengen die niet allemaal vergoed worden. Door de intensieve zorg voor Joep, is het voor Sandra niet haalbaar om te werken. 

Daarnaast wil zij er ook zijn voor haar andere zoon. ,,Ook Bram verdient aandacht. Gewoon even kletsen na schooltijd of hem helpen met zijn huiswerk. Bram is dol op zijn broertje Joep. Ze kunnen niet zonder elkaar. Zo leuk om te zien. We zijn ook super trots op Bram. Hij doet het super”, aldus Sandra en Mano. 

Om de familie De Graaf aan een rolstoelbus te helpen, zijn vrienden en bekenden van de familie een inzamelingsactie begonnen. ,,Laten we met z’n allen dit mooie gezin een warm hart toedragen en hun wens voor een rolstoelbus in vervulling laten gaan”, zegt Josine Vernooij. ,,Helpen jullie mee? Elk bedrag, hoe klein ook is welkom!” Klik hier om een donatie te doen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie