Snel met de bus naar Amersfoort? Stem dan SP.
Snel met de bus naar Amersfoort? Stem dan SP. SP Provincie Utrecht

Opinie: een supersnelbus van Veenendaal naar Amersfoort

3 maart 2023 om 21:29 Lokaal Deel je nieuws

Stel, je wilt met van Veenendaal naar Amersfoort. Met de auto doe je dat in een half uurtje, maar met het Openbaar Vervoer is het een ander verhaal.

Vanaf Veenendaal Centrum kun je bus 280 nemen, of met de trein via Utrecht. In beide gevallen doe je er een klein uur over – dat is al bijna twee keer zo lang. Maar wacht! Bus 280 is een spitslijn. Buiten de spits moet je met bus 505 naar Lunteren, om daar over te stappen op de Valleilijn. Duurt ook een uur.

Je kunt de trein naar Driebergen-Zeist nemen (20 minuten), en daar (na een overstap van ruim 10 minuten) bus 56 naar Amersfoort nemen. Die doet er 45 minuten over – bovenop dat halve uur dat je er over doet om in Driebergen op de bus te stappen.Of je neemt bus 505, 50 of 83 naar De Klomp, om daar bus 80 naar Amersfoort te nemen. Het duurt een kwartiertje om in De Klomp te komen, een klein uurtje om van De Klomp naar Amersfoort te komen, en de overstaptijd kan variëren van enkele seconden tot een half uur – afhankelijk van je mazzel.

Al met al is het openbaar vervoer de b-keuze tussen Amersfoort en Veenendaal – de tweede en derde plaats in de provincie Utrecht. Dat is unfair tegenover de mensen die geen auto kunnen hebben. En voor de mensen die wel een auto hebben is het niet bepaald een stimulans om deze te laten staan.

Dat moet anders!

Daarom wil de SP een supersnelbus tussen Amersfoort en Veenendaal. Een ‘intercitybus’ die de afstand minstens even snel aflegt als de auto. Zodat het openbaar vervoer tussen deze plaatsen de a-keuze wordt!

Die supersnelbus zien we het liefst in publieke handen, net als de rest van het streekvervoer. Er moet flink geïnvesteerd worden, om zodoende iedere kern, ieder dorp, elke stad en elke wijk aan te sluiten op een nauwsluitend busnetwerk. Zodat het OV voor iedereen de a-keuze kan zijn.

Stem daarom 15 maart op de SP. Omdat het anders moet.

Jan Breur

Lijsttrekker SP Provincie Utrecht

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie