Afbeelding
Pieter Vane

Kunst in alle kleuren, vormen en functies tijdens Kunstroute Veenendaal

2 oktober 2022 om 16:23 Kunst

VEENENDAAL De door de weerprofeten zo fraai omschreven ‘buiige regen’ hield ook dit jaar kunstminnend Veenendaal niet tegen om te genieten van schoonheid en creativiteit in vele vormen en kleuren tijdens de Kunstroute. De aftrap was op vrijdagavond in de Cultuurfabriek, waarna de deuren van een aantal ateliers – al dan niet bij huis –  geopend waren voor geïnteresseerd publiek.

Door Arjan van den Berg

Een van die locaties was de Bombardon, die sinds een jaar een treffende plaats heeft gekregen naast theater de Lampegiet. Rond 11.00 uur, het begin van de dag, is het er nog rustig. Cliënten en bezoekers genieten al keuvelend van een kop thee, terwijl de kunstwerken in grote lijsten of in het kaartenrek geduldig liggen te wachten. Hier geen abstracte vormen of werken die de nodige fantasie vragen, maar herkenbare platen met vrolijke kleuren als Hollandse huisjes. Dieren, zoals honden, kippen en gevogelte van ander pluimage zijn een geliefd onderwerp met titels als ‘vakantie’, ‘gesloten ogen’ en ‘bloemenmeisje’.

SCHOONHEID Een stukje verderop is de school bij het Ronde Erf nu eens niet de plek waar kinderen de nodige lessen worden bijgebracht, maar voor even een expositieruimte voor artiesten die voor de gelegenheid samen hun kunst laten zien. Op het plein worden bezoekers meteen al verwelkomd door de glassfusing van Erik en Justa Baumann. Van buitenaf zijn de geluiden van gebeitel te horen. Een kast met ruw materiaal als albast, marmer, speksteen en een verkeerde afslag later leert dat de kunstenaars in kwestie niet bij de Kunstroute horen.

Het geeft toch maar even een mooi inkijkje in het werkproces, want in de volgende ruimte laat kunstenares Gloria van Ewijk zien hoe het er uiteindelijk uit kan komen te zien. Ze wil de steen tot leven wekken door de ziel op te zoeken en de schoonheid in de steen te vinden. Daarbij werkt ze intuïtief, maar ze maakt als coach ook kunst in opdracht. Kunst als therapie.

SMAAK De abstractere schilderijen van Leny Dillon laten een ander kleurgebruik zien. Ze heeft wel vaker meegedaan met een expositie, maar net als ongetwijfeld veel andere deelnemers vond ze het in het begin wel eng. Kunst is toch iets persoonlijks. Door te beseffen dat het een kwestie van smaak is en een mening vaker iets over de commentator zegt dan het onderwerp, is het toch makkelijker. En de drang om het te laten zien is uiteindelijk toch groter dan de angst om je bloot te geven.

Dat diplomatie ook een kunst is en je ook zou kunnen zeggen dat iets je weliswaar minder aanspreekt, maar wel ziet dat het toch knap gemaakt is, wordt duidelijk bij het atelier van Heleen Nijland aan de andere kant van Veenendaal, aan de Dijkstraat. De in alle hoeken met keramieken beelden versierde gezellige ruimte kan niet iedereen bekoren. Een vrouw vindt het leuk en prachtig, maar haar man heeft ondanks de vele bloemendecoraties een ander onverbloemd oordeel: afschuwelijk.

Als tienjarig meisje boetseerde Nijland in Spijkenisse haar eerste beeldje in een buurtcentrum en sindsdien is ze er niet meer mee opgehouden. Tevreden vrouwen vormen een geliefd onderwerp van de kunstenares en inderdaad wordt haar atelier die dag vooral door vrouwen bezocht, bij wie haar werk hoorbaar wel in de smaak valt.

Soms klinkt het alsof mensen elkaar al jaren kennen, terwijl dit pas de eerste ontmoeting is. Ook op andere plaatsen. Kunst als verbinding, als manier om elkaar te ontmoeten en met elkaar in gesprek te gaan.

SPRANKELEND Op de Noorderkroon leidt een bordje eerst door de garage van een woonhuis. Tenslotte is een kunstenaar (m/v) in eerste of in tweede instantie ook een mens die moet wonen en leven. Toch zou kunstenares Bianca Werkhoven niet per se van haar uit de hand gelopen hobby haar werk willen maken. Creatief bezig zijn helpt haar om uit haar hoofd te komen, waar ze als personeelsmanager vaak zit. Vaak neemt ze gevoelens uit haar dagelijks leven mee in haar werk. Kleurrijk, intens, verrassend, warm en vooral sprankelend zijn woorden die op haar werken van toepassing zijn. Niet dat ze van tevoren een checklist heeft waarvan ze elk woord moet afvinken, maar als ze bezig is, komt het er vanzelf in terug. Inspiratie komt soms uit een goed gesprek, maar ook uit materialen zoals oude koffiezakken.

Een vader met zijn kroost kijkt waarderend om zich heen. De struisvogel, de troubadour en het elfje springen er voor hen uit. Ze missen alleen de leeuw, die ze blijkbaar van tevoren wel op de site van het organiserende Kunstplatform hebben gespot.

SPECIAAL Tijdens de hele dag lopen er mensen in en uit, sommigen zelfs speciaal uit IJsselstein. Ook op andere locaties blijkt dat mensen speciaal voor bepaalde kunstenaars komen en werken bezoeken die hen al aanspreken. De kunstroute kan ook een uitgelezen mogelijkheid zijn om kunst te bewonderen waarvan je misschien niet dacht te kunnen genieten en om je te laten verrassen. Kunst heeft vele kleuren, vormen en functies en dat kwam dit jaar weer treffend en beeldend tot uiting tijdens de Kunstroute.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie