Afbeelding
Jan van den Brink

‘Keep Them Rolling’ slaat bivak op in wei van de Nude

7 mei 2022 om 19:40 Maatschappelijk

RHENEN Operatie Faust dat op 2 mei 1945 in werking trad, werd afgelopen zaterdag in de Rhenense ‘Nude’ nog eens op kleinere schaal dunnetjes door ‘Keep Them Rolling’ overgedaan. 

Een bivak werd voor een aantal dagen in het weiland onderaan de Grebbeberg opgeslagen. Een groot aantal leden van ‘Keep Them Rolling,’ en tal van vrijwilligers werkten mee aan de herbeleving van het voedseltransport van de Canadezen naar het westen van het land om er de vreselijke honger die er heerste te stillen. 

Geheel in stijl werd dit transport nog eens overgedaan. De operatie over de weg was vrijwel tegelijkertijd met de vliegtuigdroppings van de operatie Manna en Chowhound. De operatie viel onder het commando van 1st Canadian Corps. Vanaf het overslagpunt in het neutraal verklaarde De Nude reden de Nederlandse chauffeurs met de vrachtwagens naar onder andere de Groenteveiling in Utrecht. Met een deel van dit motorisch materieel, waaronder Jeeps en vrachtwagens en motoren werden de voedselpakketten vandaag vervoerd. 

BEWONDERING Jolande Heer, wethouder in de gemeente Rhenen sprak haar bewondering uit voor de wijze waarop ‘Keep Them Rolling’ aandacht aan deze historische revival had gegeven. Ze onderstreepte dat het om een historische plek plek gaat. Nog woorden van bewondering sprak een vertegenwoordiger van de landelijke keten van de Voedselbank. Hij sprak zijn dank uit aan de Jumbo die de vele pakketten schonk en ook de actie van ‘Keep Them Roling’. 

Door de piper- en drumband ‘The Seaforth Highlanders of Holland’ een aantal nummers gespeeld. Waaronder het altijd kippenvel gevende ‘Amazing Grace’. De gedachte levend houden dat werd door verschillende sprekers benadrukt. Ook door een Canadees die het woord nam en in nagenoeg vlekkeloos Nederlands de aanwezigen toesprak. Hij liet weten dat de band tussen Nederland en Canada  een voor het leven is. Tegen de klok van 10.30 uur werd het transport naar het Westen begonnen, waarvan de eerste stop in Zeist gehouden was. De organisatie van ‘Keep Them Rolling’ kan terugkijken op een prachtige dagen waar de geschiedenis levend werd gehouden.

Door Henk Jansen

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie