Niels Mellema kwam als 'orgeldraaier Moos' in augustus 2021 langs op Buitenplaats Rhenendael, waarvan de bouw in 2001 begon.
Niels Mellema kwam als 'orgeldraaier Moos' in augustus 2021 langs op Buitenplaats Rhenendael, waarvan de bouw in 2001 begon. PR

Rhenens gemeentegidsje geeft tijdsbeeld (2): Sommige zaken veranderen nooit

19 november 2023 om 07:20 Historie

RHENEN Deze week het tweede en laatste deel met een terugblik op het hervonden gemeentegidsje van Rhenen 2001 en een vergelijking met nu. In de korte schets over de geschiedenis van Rhenen lezen we naast de ontwikkeling van de gemeente ook iets over de uitbreiding in die pas na de Tweede Wereldoorlog goed op stoom kwam.  

door Martin Brink

Er staat letterlijk: ‘De industriële activiteiten werden zo veel mogelijk geconcentreerd op industrieterrein Remmerden. In ontwikkeling/voorbereiding zijn: Het Bosje in Elst, Binnenstad-oost, Binnenhof 2e fase, Grebbekwartier-zuid 2e fase, Achterberg-west in Achterberg en uitbreiding Remmerden en woon-zorgcomplex terrein voormalig Julianaziekenhuis in Rhenen.’

BUITENPLAATS RHENENDAEL

Dat laatste: inderdaad zou het in de zomer van 2003 in gebruik worden genomen als woon-zorgcomplex met riante woningen, waarvan de meeste appartementen, en dicht tegen de bossen aan. Maar weer nét iets te ver gelegen van het centrum van Veenendaal, waar de bewoners duidelijk op gericht zijn. Het kreeg de tamelijk sjieke naam ‘Buitenplaats Rhenendael’. Dat staat ook op twee stevige zuilen die de ingang markeren. Die permanente zorg op het terrein ging er al heel snel van af. Het bleek simpelweg te kostbaar. Sommige bewoners hielden het daarom snel voor gezien. Het is nog steeds een enclave aan de uiterste rand van Rhenen waar veel zestigplussers in goede doen wonen.

GEMEENTELOGO

Opvallend is ook het tamelijk ingewikkelde logo van de gemeente Rhenen, in die tijd heel normaal. In het gidsje wordt uitgebreid uitleg gegeven over het dan geldende logo dat op 1 januari 1994 werd ingevoerd. Het is links een groen rondje met de naam Rhenen erin, naar rechts volgend in een strakke lijn met groene bergen een blauwe inkeping met een scheepje overgaande in een open lijn. Dat scheepje staat natuurlijk voor de Nederrijn, de open lijn voor de openheid van de gemeente. Tegenwoordig is er een totaal ander beeldmerk met ook groen en blauw erin verwerkt. Wel in een golfbeweging zoals de gemeente er geografisch uitziet. Maar naar de juiste betekenis moeten we raden: dat staat er weer niet in.

TOERISME

Over toerisme gesproken. De NJHC-herberg Elst staat nog als zodanig vermeld. De jeugdherberg, vroeger Eikelkamp, bestaat al lang niet meer. Op het terrein staan nu tijdelijke woningen voor Oekraïners. Er waren in het verleden plannen voor een zogenaamde ‘bomenkathedraal’. De nieuwste invulling: het zou een klimbos moeten worden. Dat is er nog niet in deze regio. Heel mooi, maar omwonenden maken zich nu al zorgen om de grote toeloop. Want waar laten de jaarlijks te verwachten 20.000 bezoekers hun auto? 

Ook Camping Bergbad staat er in. Het is nog een traditionele camping, ooit ontstaan door de aanleg van een zwembad onder de naam Bergbad in 1933. Op deze plek krioelde het in de ’50 en ’60 van vorige eeuw van Veenendalers en in mindere mate van Rhenenaren. Door aanscherping van de veiligheidsmaatregelen werd het openbare zwembad opgeheven en werd het een camping. Ook die werd opgeheven. Bewoners werd de wacht aangezegd en moesten het terrein verlaten. Daar kwamen luxe te kopen of te huren chalets, Eco-Lodges genoemd en gelegen op Parc Soof. Dat bracht meer geld in het laatje.

GULDEN

Wat het jaar ook zo bijzonder maakt: het is het laatste jaar van de zo vertrouwde gulden. De euro zou op 1 januari 2002 worden ingevoerd. Overigens meldt geen enkele adverteerder - de meesten met een zwart-wit-uiting - een geldbedrag. Dat kan natuurlijk ook niet omdat zo’n advertentie een jaar lang geldt. En dat is een te lange tijdspanne voor het vastleggen van prijzen. 

Grootste verschil met nu? Naast het formaat is er nog iets belangrijks. Rhenen onderscheidt zich met deze uitgave met vele buurgemeenten, waaronder Veenendaal. Daar wordt al vele jaren geen papieren gids meer uitgegeven. Dat wordt er niet meer nodig geacht, zodat de burger alleen digitaal iets kan raadplegen. 


GEMEENTENIEUWS

Als uitsmijter nog een leuk nieuwtje. In het gidsje 2001 staat dat in de Rhenense Betuwse Courant wekelijks de rubriek van de gemeente staat. De afdeling communicatie tekent daarin op: ‘De rubriek bevat informatie over de plannen en besluiten van de gemeenteraad, bekendmakingen van zaken die voor inwoners van belang kunnen zijn, aankondigingen van openbare raads- en commissievergaderingen, inspraak- en voorlichtingsbijeenkomsten, enz.’

Wat dat betreft is er anno nu niets veranderd. Alleen: de Rhenense Betuwse Courant bestaat niet meer. Sinds twee jaar is de Rijnpost weer terug in de gemeente. Tot groot genoegen van velen en nog wel met met een eigen editie. En daarom plaatst de gemeente haar berichten vanaf 1 januari weer in deze krant.

Sommige dingen veranderen nooit. In 2001 staat Henk Jansen van de Julianastraat in het gidsje gemeld als vaste medewerker van de Rhenense Betuwse Courant. Nog steeds vervult hij die taak met verve, maar nu voor de Rijnpost.

Martin Brink
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie