Mia Koning (midden) was van alle markten thuis. Zo verkocht ze in de jaren tachtig aan de Molenstraat Kinderzegels, hier aan burgemeestersvrouw Schoonderbeek.
Mia Koning (midden) was van alle markten thuis. Zo verkocht ze in de jaren tachtig aan de Molenstraat Kinderzegels, hier aan burgemeestersvrouw Schoonderbeek. Cord Otting/Archief Martin Brink

‘Het wandkleed verdient aandacht en bewondering en hoort niet vergeten te verpieteren’

21 september 2023 om 07:00 Historie

RHENEN Het wandkleed over de Cuneralegende uit 1977 wacht nog steeds op een goede plek. Nu ligt ze te verpieteren in de kelder van het gemeentehuis. Volgens Henny Boor en Anne Uiterwijk van de Vereniging Oudheidkamer Rhenen en Omstreken moet daar dringend verandering komen. Deze week het tweede deel.

door Martin Brink

Op dinsdag 7 juni 1977 werden twee van de drie panelen opgehangen. Ondanks dat de voorstelling nog niet helemaal af was, werd het drie dagen later toch officieel onthuld aan de westmuur van het Oude Raadhuis. Mia memoreerde in een toespraak hoe blij ze was dat haar droom was uitgekomen en dat zo’n driehonderd vrouwen en meisjes hun steekje hieraan hadden bijgedragen. Ook hoopte ze ,,dat het in lengte van jaren aan deze muur mag blijven hangen.”

Op maandag 22 augustus 1977 was het kleed echt af nadat de katoenen voering was vastgenaaid en de initialen AP en MK erop waren geborduurd. Het kleed trok veel aandacht, groepen kregen er uitleg bij. In 1990 bleek restauratie nodig want de kleuren verbleekten. Alle vleeskleurige onderdelen, vervaardigd uit panty‘s, werden vervangen door materiaal dat beter bestand is tegen zonlicht. Op woensdag 2 januari 1991 werd het gerestaureerde wandkleed teruggehangen. 

Maar niet voor altijd. Het Oude Raadhuis werd in 2018 ingericht tot Stadsmuseum. Daar bleek geen plek. Vervolgens verhuisde het naar de personeelsruimte in het gemeentehuis. Nu ligt het daar ergens opgerold. Oud-wethouder Simone Veldboer opperde om een vitrine van plexiglas heen te zetten, op wieltjes zodat het kleed stofvrij is opgeborgen. Met dit (kostbare) idee werd niets gedaan. 

De Cunerakerk blijkt niet mogelijk omdat de kerkmeesters geen toestemming geven. Onder de toren is een optie omdat de gemeente daarvan eigenaar is. Maar tot op heden is alles vruchteloos. 

De initiatiefnemers weten dat het interieur van het gemeentehuis weer onder handen wordt genomen. Henny Boor: ,,Dat zou een mooi moment zijn om een prominente plek in te passen. Een cadeau aan de gemeente van vrouwen uit die gemeente verdient aandacht en bewondering en hoort niet vergeten te verpieteren.”

Reacties: hboor21@planet.nl of Anne Uiterwijk auiterw@planet.nl

Het Cunerawandkleed in 1977 aan de westwand van het gerestaureerde Oude Raadhuis.
Het Cunerawandkleed (detail) in de personeelsruimte van het gemeentehuis.
Martin Brink
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie