Kees Huibers, Peter Beurskens, burgemeester Gert-Jan Kats, Hennie Henzen en Jaap Pilon (vlnr) met het nieuwe plaatjesboek.
Kees Huibers, Peter Beurskens, burgemeester Gert-Jan Kats, Hennie Henzen en Jaap Pilon (vlnr) met het nieuwe plaatjesboek. Govert Govers

Veenendalers kunnen weer sparen: De straten van toen en nu in plaatjesboek

22 augustus 2023 om 07:30 Historie

VEENENDAAL Het was maandagochtend gezellig druk in de Cultuurfabriek. Burgemeester Gert-Jan Kats kreeg daar door ondernemer Kees Huibers het eerste exemplaar van het verzamelalbum Veenendaal Verander(t)d aangeboden. Wie het album doorbladert ziet direct dat er veel tijd, liefde en energie is gaan zitten in het samenstellen ervan.  

door Lilian Steensma

Bij de overhandiging waren niet alleen Hennie Henzen, Jaap Pilon en Peters Beurskens aanwezig - mannen zonder wie het boek er niet zou zijn gekomen - maar ook een delegatie van de Historische Vereniging Oud Veenendaal, medewerkers van de Jumbo-filialen én Steven en Reina Huibers, de ouders van Kees die in de jaren ’70 hun eerste supermarkt in Veenendaal openden.

PLEZIER

Aan de totstandkoming van het boek ging een lange periode van voorbereiding vooraf. Kees Huibers kijkt er met plezier op terug. ,,We wilden uiteraard iets heel anders dan vorige keer en dat is gelukt! In deze editie vergelijken we het Veenendaal van vandaag met dat van vroeger. De oude foto’s komen uit het archief van de HVOV en voor de nu-foto’s doorkruisten we verschillende keren samen heel Veenendaal. Soms was het moeilijk te ontdekken op welke plek de fotograaf ooit gestaan had bij het maken van de vroeger-foto. Het was zo nu en dan een hele puzzel en reken maar dat we soms stevig met elkaar in discussie gingen”, zegt hij met een lach.

GROTER

Hennie Henzen vertelt wat het boek anders maakt dan het album waarvoor Veenendalers in 2020 plaatjes konden verzamelen: ,,Veel mensen zullen blij zijn dat de afbeeldingen wat groter zijn dan vorige keer. Het boek bevat veel inhoudelijke informatie over de geschiedenis van bepaalde plekken. Van diverse wijken is een luchtfoto opgenomen, het zijn zoekplaatjes waar je je uren mee kunt vermaken!” 

Jaap Pilon knikt instemmend en vervolgt: ,,Met dit boek willen we Veenendalers graag betrekken bij hun eigen stad. Wie meer zicht heeft op zijn eigen woningomgeving, zal er ook trotser en daardoor zuiniger op zijn.”

VOLGEPLAKT

De burgemeester was blij met zijn exemplaar van het album dat door Huibers senior en zijn vrouw afgelopen weekend alvast was volgeplakt met foto’s, elke afbeelding op de juiste plek. ,,Handig”, vond de burgemeester die -na zijn vakantie weer hard aan het werk- druk is met andere zaken. Hij vervolgde: ,,Ik vind het fantastisch als ondernemers zich inzetten om de historie van Veenendaal levend te houden. Het is een mooie manier van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Mijn complimenten voor het resultaat!”

VERZAMELEN

De aanwezigen kregen alvast een leeg album en een aantal plaatjes om zelf in te plakken. Kees Huibers: ,,Klanten kunnen vanaf nu voor plaatjes en het album terecht bij alle Jumbovestigingen in Veenendaal. In het najaar willen we weer ruilmomenten organiseren, zodat iedereen zijn verzameling compleet kan maken. Houd daarvoor onze social media-kanalen in de gaten. Wij verwachten dat opnieuw veel Veenendalers plezier zullen beleven aan het boek.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie