Vrijwilligers van het stadsmuseum tonen de plaatjesalbums samen met Cornelis Mostert.
Vrijwilligers van het stadsmuseum tonen de plaatjesalbums samen met Cornelis Mostert. Jan van den Brink

Ruilmiddag plaatjes Rhenen: ‘Iedereen krijgt boek vol’

10 februari 2022 om 07:28 Historie

RHENEN ,,Op de ruilmiddag krijgt iedereen z’n nog niet complete boek vol.’’ Dat garandeert Cornelis Mostert, de filiaalleider van de Jumbo aan het Plantsoen in Rhenen. Hij kijkt met veel tevredenheid terug op de stickeractie van het Historisch album Rhenen. De ruilmiddag wordt vrijdag 11 februari van 13.30 tot 16.00 uur in de trouwzaal van Stadsmuseum Rhenen gehouden.

Maar liefst 4000 boeken van het Historische Album Rhenen staan inmiddels in de diverse boekenkasten, of op andere plekken in huis van Rhenenaren en zelfs ver buiten de Rhenense gemeentegrenzen. Grijpbaar in de nabijheid om steeds maar weer te kijken naar een stuk geschiedenis over Rhenen. Over haar inwoners, gebouwen, boerderijen, het landleven, de industrie, sport, ambachten en middenstand, de omliggende dorpen en het centrum van de gemeente in ‘t Sticht en wat dies meer zij, fraai verbeeld in een fotostickerboek. 

Een boek dat Jumbo Rhenen samen met de Historische Vereniging Oudheidkamer Rhenen en omstreken (HVOR), de Rhenense geschiedschrijver Henk Deys en Stadsmuseum Rhenen realiseerde. ,,Zij die nog op zoek zijn naar ontbrekende stickers, om zo het boek compleet te krijgen, krijgen vrijdag 11 februari volop de kans om dit alsnog te doen. Een berg aan plaatjes komt er te liggen. De bezoekers krijgen ook een consumptie. Wat er na de ruilmiddag aan stickers overblijft gaat naar zorginstelling ‘De Tollekamp’ aan de Nieuwe Veenendaalseweg’’, aldus Mostert.

VERBINDING Het Historisch Album Rhenen heeft in de afgelopen maanden voor een verbinding tussen tal van inwoners in de gemeente Rhenen gezorgd. En ook buiten de gemeentegrenzen. Mensen zochten elkaar op om plaatjes te ruilen. App-groepen werden er aangemaakt. Er was sprake van een heuse hype. Fanatiek werd er geruild. Waardoor veel mensen snel hun boek vol kregen. En wat ze over hadden aan afbeeldingen ging naar anderen of kwamen op de lange tafel te liggen in het Jumbo-filiaal aan het Plantsoen. 

,,Ik heb heel wat mensen aan ontbrekende plaatjes kunnen helpen’’, zegt Henk ter Burg. Hij vertelt verder: ,,Ik heb mensen echt blij zien weggaan. Via derden kreeg ik tal van
plaatjes. Die rangschikte ik keurig op nummer. Dat maakte het zoeken naar plaatjes makkelijker. Ze kwamen niet alleen halen, maar brachten ook plaatjes mee. Ik had mijn boek in een mum van tijd vol. Ik mag graag een geboren en getogen Rhenenaar graag terugblikken op haar geschiedenis. Dat houdt de herinnering levend. Het Historisch Album Rhenen houdt voor mij de geschiedenis levend. Gezien al die mensen die ik aan ontbrekende plaatjes heb kunnen helpen was dat ook bij hen het geval. Nagenoeg weet ik van elk plaatje wel wat te vertellen. Volgens mij heeft het Jumbo-filiaal met deze actie fiks in de roos geschoten.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie