Gemeentehuis Veenendaal. Foto uit archief.
Gemeentehuis Veenendaal. Foto uit archief. Martin Brink

Woondebat verkiezingen door corporaties

24 februari 2022 om 17:30 Gemeenteraadsverkiezingen

VEENENDAAL Patrimonium woonservice en de Veenendaalse Woningstichting hadden woensdagavond de Veenendaalse politiek uitgenodigd. Zij kregen een aantal stellingen over onder andere wonen en duurzaamheid, welke ze met argumenten uit hun verkiezingsprogramma konden steunen of afwijzen. De kijkers van de livestream kunnen aan de hand van deze standpunten mede bepalen hoe zij over een aantal weken gaan stemmen.

door Peter Kuijpers

,,Als twee jaar terug corona niet was uitgebroken, was wonen al bij de landelijke verkiezingen het thema geweest. Wij zien een enorm woningtekort, op alle terreinen, ook sociaal. Het voornemen is om in de regio 40.000 woningen bij te bouwen. Ook veel sociale huurwoningen. Voor jongeren, senioren en om door te stromen. Wij willen hier 60 tot 80 miljoen per jaar in investeren. Alleen als we goede afspraken kunnen maken met de gemeente’’, aldus Trees van Haarst, directeur-bestuurder van Patrimonium. Verder geeft zij aan dat wanneer Veenendaal het geld niet besteed, het Rijk dit mogelijk aan andere locaties toewijst. ,,We willen de kiezers goed informeren om een goede stem uit kunnen brengen.’’ Daarom dit woondebat van Patrimonium woonservice en de Veenendaalse Woningstichting.’’

STELLINGEN Echt tot een debat kwam het niet. De partijen mochten hun standpunten geven en de debatleider vroeg af en toe of een woordvoerder de argumenten van de ander begreep. Tijd om elkaar in een debat met feiten te overtuigen was er niet deze avond. Van de twaalf partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen mochten er drie reageren op elkaars argumenten en hierna kregen nog drie de gelegenheid hun standpunten te delen. De aanwezigen in de zaal konden net als kijkers thuis reageren op de verschillende stellingen die ter discussie stonden. Maar met niet meer dan 76 stemmen van zowel de aanwezigen in de zaal als mensen thuis kwam hier geen duidelijk beeld hoe Veenendaal over de onderwerpen denkt.

SOCIAAL Verschillende politieke partijen in Veenendaal zien wel een voordeel van meer sociale woningen, maar in combinatie door deze in een goede mix met andere woningen te bouwen. Anderen denken juist dat er echt meer sociale woningbouw nodig is. Dick Both van de SGP ziet dat de huidige afspraak van 30 procent sociaal bouwen werkt en spoort aan vooral snel te gaan bouwen. Kim Faber van GroenLinks zet in op 35 procent sociale woningbouw en meer betaalbare seniorenwoningen. Voor Sietse van der Bij van de SP mag de sociale woningbouw zelfs naar 40 procent. ProVeenendaal lijsttrekker Martijn Beek denkt dat meer sociaal bouwen andere doelgroepen dan juist in de weg gaat zitten.

MIX Jelle Hordijk van D66 vindt ook dat bij het bouwen in Veenendaal er gelijke kansen voor iedereen moet zijn. Per ontwikkeling moet de bouwmix er zijn. Mark Ruitenbeek van het CDA ziet niet alleen jongeren en ouderen met problemen op de woningmarkt, maar juist een groep in het middensegment. Mensen die teveel verdienen voor een sociale koopwoning en niet voldoende voor een reguliere koopwoning door de gestegen prijzen. Leo Nooteboom van de VVD denkt dat wanneer er tevens meer duurdere woningen komen, door het grotere aanbod de prijzen wel zullen dalen. Kees Lochtenberg (LokaalVeenendaal) ziet dat sociale huurwoningen in een behoefte voorzien, maar wil niet aan één woningbouw prioriteit geven.

JONGEREN Net als GroenLinks geeft Daniël van Binsbergen (JouwVeenendaal) aan dat Veenendaal nu vooral voor jongeren moet bouwen. ,,Deze groep wacht al het langst op een woning.’’ Seyda Kuzey van DENK ziet jongeren nu vertrekken naar Ede. Volgens haar kunnen ouderen langer in hun huis blijven, door deze aan te passen. Jongeren hebben nu geen zicht op een woning. Jos Schilte van de PvdA denkt dat met de inzet van een wooncoach ouderen wel willen verhuizen door ze te helpen door de formaliteiten. Wanneer Veenendaal dan ook passende woonruimte laat bouwen.

DOORSTROMEN Jonathan van den Heuvel (ChristenUnie) denkt dat hiermee de trein op gang komt: ,,Dan help je drie tot vijf mensen doorstromen en zijn de goedkoopste woningen beschikbaar voor jongeren.’’ Volgens hem heeft Veenendaal meer dan genoeg eengezinswoningen. Zo deelden veel partijen hun standpunten tot aan scheefwoners die niet weg kunnen al zouden ze willen. En energiearmoede wanneer je bestaande woningen niet eerst snel verduurzaamt en de gemeente zich alleen zou richten op nieuwbouw. De opname van het woondebat is nog terug te kijken op via de websites van de woningcorporaties: www.patrimonium.nl en www.veenendaalsewoningstichting.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie