Binnenveldse Hooilanden.
Binnenveldse Hooilanden. Gert Kaasschieter

Rhenen steunt film Binnenveld

19 januari 2023 om 07:25 Film

RHENEN Het college van burgemeester en wethouders van Rhenen ondersteunt het plan van de Wageningse Stichting Mooi Binnenveld om een film te maken over de ontwikkeling van het Binnenveld, het gebied tussen vier gemeenten waar op dit moment veel veranderingen en (natuur)initiatieven gaande zijn. De film wordt een ongeveer vijftig minuten durende documentaire onder de titel ‘Hooiland’. Het wordt gemaakt door professionele natuurfilmers/-editors en moet begin volgend jaar gereed zijn. Regionale omroepen hebben al belangstelling getoond om de film te vertonen, evenals een landelijke omroep. Bovendien wordt het project blijvend via internet beschikbaar gesteld. De productiekosten zijn rond de 150.000 euro. Rhenen draagt daar drie mille aan bij.

De gemeenten Ede en Wageningen hebben ook reeds een subsidie toegezegd, evenals de provincie Gelderland. Het script is opgebouwd rondom drie hoofdlijnen: historie, stikstofproblematiek en natuurontwikkeling en heeft als ondertitel ‘Met een nieuw gegraven situatie komt de rijkdom van de natuur in volle glorie terug’.

BOTANISCHE SCHATKAMER Fons Koomen, bestuurslid van Stichting Mooi Binnenveld meldt in zijn brief naar de gemeente Rhenen: ,,Het Binnenveld is vanuit historisch oogpunt erg interessant. Het was ooit een botanische schatkamer. Een plek waar de natuur zeer rijk was omdat vanuit de hoger gelegen Veluwe en Utrechtse Heuvelrug het ijzerrijke kwelwater hier opborrelt. Door het afgraven van de stikstofrijke toplaag ontstaat nu weer ruimte voor kwetsbare soorten en neemt hier de biodiversiteit door verschraling en vernatting sterk toe.

Het doel van de film is om de geschiedenis, het heden en de toekomst van het gebied in beeld te brengen. Door veranderende tijden en ideeën wordt het gebied omgevormd tot nieuwe natuur door het verenigen van verschillende inzichten en belangen van zowel beheerders als gebruikers. Daarnaast brengen wij natuurlijk de spectaculaire toename van biodiversiteit sinds de herinrichting in beeld.”

(De tekst gaat verder onder de foto.)


Een sfeervolle foto gemaakt tijdens de zonsondergang in de Binnenveldse hooilanden. - Miranda Konings

INSPIRATIEBRON Ook meldt hij dat ,,de film een inspiratiebron kan zijn zijn voor soortgelijke initiatieven in Nederland en nodigt bewoners uit vanuit de omgeving, maar ook van verder weg, om hier zelf eens een kijkje te komen nemen.” In de film worden de ontwikkelingen getoond aan de hand van archiefmateriaal en time-lapsebeelden, opgenomen vanaf vaste standpunten. Gebruik van muziek is terughoudend en sporadisch.

,,Het geluid van de natuur zelf staat voorop”, zo staat in het filmplan. ,,De inhoudelijke verbindingen worden gelegd in een voice-over die symbool staat voor het gebied zelf: een persoon op leeftijd met een doorleefde stem, beschouwend, poëtisch, verklarend.” Er wordt veel tijd ingeruimd voor de recente ontwikkelingen na het afgraven zoals het verschijnen van bloemen en kruiden, van vlinders, amfibieën en vissen. Het opborrelende kwelwater, de microplantjes en het bodemleven. ,,Deze afwisselende schoonheid wordt in de film nadrukkelijk en met veel gevoel voor sfeer en schoonheid van de natuur in beeld gebracht. Ecologische verhalen laten zien hoe alles met elkaar samenhangt”, zo beloven de makers.

(De tekst gaat verder onder de foto.)


Hoog water in het Binnenveld. - Jan van den Brink

CONTRAST Er wordt in alle jaargetijden gefilmd. De opnamen zijn eind vorig jaar al gestart. De film toont ook het contrast tussen de oorspronkelijke situatie, het recente verleden (met de intensieve landbouw) en het heden (met de terugkeer van de natuur). Bepaalde soorten krijgen extra nadruk zoals orchideeën en vlinders, weidevogels en de grote modderkruiper (langgerekte spoelvormige vis).

De gemeente Rhenen ziet de film als promotie van het Binnenveld als uitloopgebied. In het collegebesluit staat: ,,In de loop der jaren heeft het Binnenveld vele vormen van recreatie aangetrokken. Bezoekers die in de buurt van het gebied wonen en ver weg komen het gebied bezoeken om te wandelen of te fietsen. Dit is vandaag de dag een van de belangrijkste activiteiten in het gebied. Als gemeente willen we een gezondere leefstijl voor onze gemeenschap stimuleren waarbij deze activiteiten welkom zijn. Door dit gebied te promoten nodigen wij anderen uit om deel uit te maken van de balans tussen natuur, landbouw en recreatie. Daarnaast biedt de promotie van dit gebied ruimte voor recreatief gebruik van het gebied en laat het zien hoe mooi het uitloopgebied is.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie