Dylan Lochtenberg met Liane van Nellestijn Mums Closet by Bobbi Jean.
Dylan Lochtenberg met Liane van Nellestijn Mums Closet by Bobbi Jean. Gemeente Veenendaal

Energie centraal op Dag van de Ondernemer in Veenendaal

· leestijd 2 minuten Duurzaamheid

VEENENDAAL Het was vrijdag 18 november de Dag van de Ondernemer. Op deze landelijke dag van MKB Nederland worden ondernemers in het zonnetje gezet en worden zij bedankt voor hun economische en maatschappelijke bijdrage aan de samenleving. Zo ook in Veenendaal, waar wethouders Marco Verloop en Dylan Lochtenberg met een attentie bij een aantal ondernemers langsgingen. Het thema dit jaar was ‘energie’. De wethouders gingen daarom bij een aantal energie-intensieve bedrijven langs om hen een taart in hartvorm aan te bieden en daarmee een hart onder de riem te steken.

De elf energieambassadeurs van Veenendaal werden op de Dag van de Ondernemer verrast met een bloemetje om hen te bedanken voor de kartrekkersrol die zij vervullen. Madelon Voorhoeve, algemeen directeur van Groupe Atlantic Nederland, was een van hen. Al 25 jaar houdt zij zich bezig met het realiseren van een gezond en energiezuinig binnenklimaat voor iedereen. Dat begon met ventilatiesystemen, waarna in 2008 aircoheaters en in 2013 warmtepompen werden toegevoegd aan het assortiment. 

(de tekst gaat onder de foto verder)


Marco Verloop met Jonathan van der Helm van Koekjesbakkerij Veldt. - Gemeente Veenendaal

STROOMVERSNELLING ,,Toen wij hier in Nederland warmtepompen lanceerden in 2013 kregen wij regelmatig de reactie: stop er niet teveel tijd en energie in. Nederland is een gasland en dat zal niet snel veranderen. Velen wisten nog niet eens wat een warmtepomp wás, of hoe groot het belang van goede ventilatie is. Maar in 2018 kwam het in een enorme stroomversnelling door de media-aandacht voor de bevingen in Groningen en de wereldwijde klimaatdoelen. Daarop volgde nieuwe wet- en regelgeving, waaronder dat nieuwe woningen geen gasaansluiting meer mogen krijgen. Nog geen drie jaar later is het spectrum compleet veranderd. Wij hebben het nu zó druk, dat we niet eens aan alle vraag kunnen voldoen.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


Dylan Lochtenberg met Margreet van Gelder van Bakkerij Bart. - Gemeente Veenendaal

MONITOREN Omdat ze als ondernemer actief is in de duurzaamheid, vindt Madelon dat ze zelf het goede voorbeeld moet geven: ,,In 2013 betrokken wij ons nieuwe pand waar toen al geen gasaansluiting meer in zat en waarbij we onze eigen elektriciteit opwekken via zonnepanelen. Daarnaast is er ook veel aandacht geschonken aan een gezond en comfortabel binnenklimaat, door onder andere een goede ventilatiesysteem toe te passen. Hierdoor kan iedereen op een prettige manier werken. Een gezonde werkplek is immers ook in het belang van de duurzame inzetbaarheid van onze mensen.”

,,Hierbij namen we ook de Energiemonitor in gebruik. Deze app maakt het energiegebruik van een pand inzichtelijk. Zo constateerden wij al snel dat er op ‘verlichting’ en op ‘sluipverbruik’ toch nog winst te behalen viel. Door op alle groepen metertjes te plaatsen, konden we achterhalen dat er in het magazijn twee oude heftrucks stonden waarvan de accu’s lek waren. Dat hadden we anders totaal over het hoofd gezien. Het toont aan hoe belangrijk monitoren is om je de nodige kennis en inzichten te geven.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


Marco Verloop met Hans Lebbink van Sauna De Heuvelrug. - Gemeente Veenendaal

ELEKTRIFICEREN Toen het Energieconvenant Veenendaal afliep, vroeg de gemeente of Madelon Energieambassadeur wilde worden. ,,Ik draag graag mijn steentje bij om het gat verder te dichten tussen diegenen die al flinke slagen hebben gemaakt in de energietransitie en de partijen die nog aan het begin staan. Ik geloof erin dat we steeds verder moeten elektrificeren. Dat gaat stap voor stap, maar als ondernemer moet je wel die stip op de horizon hebben. Voor mij ligt de focus erop om met elkaar in de gebouwde omgeving zoveel mogelijk energie te besparen en ernaar te streven de energie die je verbruikt, ook zelf op te wekken.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


Dylan Lochtenberg met Robert Nagel van Robert’s Pub. - Gemeente Veenendaal

SAMEN Als energieambassadeur wil ze graag bijdragen aan het bouwen van een community waarin partijen elkaar kunnen vinden: ,,Samen moeten we het doen. Verder ga ik voor meer dóen en minder praten. Een goed referentieproject zegt meer dan duizend woorden. Zo kan mijn bedrijf als voorbeeld dienen voor andere ondernemers. Ik kan hen op weg helpen met informatie. Laat ondernemers bij mij langskomen, dan kan ik hen hier bij mij laten zien wat er mogelijk is. Wij hebben als bedrijf het DNA om het goede voorbeeld te geven, de impact te laten zien en daarin onze verantwoordelijkheid te nemen.”

advertentie
advertentie
Afbeelding
Stilok brengt aantal programma’s fors terug maar blijft uitzenden rond kerkdiensten 13 uur geleden
Afbeelding
Jubilieum Rembrandt College wordt groots gevierd 14 uur geleden
Afbeelding
Uitvaartverzekering, kapitaal of natura? De specialist 15 uur geleden
Afbeelding
Vier kandidaten uit gemeente Rhenen voor SGP-lijst Provinciale Statenverkiezingen 16 uur geleden
Afbeelding
Nadenken over ja/ja-sticker voor Veenendaal 18 uur geleden
Afbeelding
Na bijna 40 jaar valt doek voor Snuffelshop 21 uur geleden
Afbeelding
Sinterklaas en Mrs. Harris in Filmhuis Veenendaal 21 uur geleden