Afbeelding
Facebook Buitenzorg

Kees & Kees hebben voorlopig weer voldoende voedsel

· leestijd 1 minuut Dieren

VEENENDAAL Wegens onverwacht en bovenmatig succes gestopt. Zo zou je de actie voor Kees & Kees kunnen betitelen. Kees & Kees zijn twee forse hangbuikzwijntjes in het Dragonder Dierenkampje van Buitenzorg. Voor hen is in de afgelopen weken veel voedsel ingezameld. ,,We hebben nu meer dan genoeg, kliko’s vol! Op sociale kanalen hebben we laten weten dat nieuw voedsel niet meer nodig is”, aldus Gerrit van de Weerd, voorzitter van de Stichting Buitenzorg die de actie coördineerde.

door Martin Brink

Buitenzorg beheert sinds 2020 het Dragonder Dierenkampje dat midden jaren zeventig door de gemeente werd opgezet en vele jaren werd beheerd door Teus van Nieuwamerongen. Die zag kinderboerderijdieren komen maar ook gaan. Zo werd hij ooit verrast door Niveau Beurs-baas Louis Cirkel. Die schonk een ezel met als naam Claudia Tingeling. Claudia heeft inmiddels de geest gegeven maar er kwam een nieuwe voor in de plaats.

DAGBESTEDING ,,Onze doelgroepers noemen ‘m ook Claudia”, weet Gerrit van de Weerd van de stichting die het beheer van de gemeente overnam. Nu hebben verstandelijk beperkte mensen er een mooie en vooral zinvolle dagbesteding. De gemeente zag het in stand houden van een dierenkampje niet meer als hun taak. Voor Van de Weerd en de zijnen was het daarmee een uitgelezen kans om naast het dierenkampje aan het Ruisseveen (sinds 1994) ook deze in beheer te nemen en verder uit te breiden.

Wie regelmatig de accommodatie bezoekt, kan dat zien. Hokken zijn licht, groot en nieuw, er is een theeschenkerij en er zijn veel activiteiten in deze accommodatie. In de hokken zitten diverse dieren: cavia’s, konijnen, kippen, geiten, alpaca’s, een koetje maar ook twee varkens die de illustere namen Kees & Kees hebben meegekregen.

VERBINDING Over deze dieren gaat het. ,,Vooral hun voer, dat is in prijs verdubbeld”, snijdt Gerrit het probleem aan. Maar goede raad was in dit geval niet duur. ,,Iemand vertelde dat varkentjes prima kunnen leven op eikels. We hebben toen een plan bedacht om daarvan zoveel mogelijk binnen te krijgen. Maar ook om te zorgen dat we iets samen kunnen opzetten met de bezoekers want dat is altijd onze bedoeling: verbinding zoeken met de wijk.”

Dat plan was eenvoudig, en achteraf gezien heel doeltreffend: lever een emmer vol met eikels in, leeg het in een speciale bak en in ruil daarvoor krijg je een pluche kikker van de bekende Opkikker-actie die Buitenzorg ooit hield. Het liep storm! Binnen korte tijd was een paar kliko’s gevuld.

VERRASSEND Gerrit: ,,Ik heb net nog even in het voedselhok gekeken, maar er staan ook nog een paar goed gevulde zakken.” En dus kon vorige week via dezelfde social-media kanalen gemeld worden dat de actie is gesloten. Voorlopig kan men bij Buitenzorg wat betreft het eten voor de altijd scharrelende en schattige hangbuikzwijntjes nog tijden vooruit! Met dank aan alle jeugdige rapers en brengers. Gerrit: ,,Voor ons was het ook een verrassend om te zien hoe het zou lopen. Nou, binnen de kortste keren ging het helemaal los op internet.”

Kees het hangbuikzwijn van Dierenkampje Dragonder heeft met zijn andere Kees weer genoeg te eten. Met dank aan de meelevende jeugd.
advertentie
advertentie
Afbeelding
SKR: ‘Al 30 jaar ontdekken wij de wereld door de ogen van een kind’ 1 uur geleden
Afbeelding
Rhenens echtpaar Oechies-Ter Hoeve viert briljanten huwelijk 2 uur geleden
Afbeelding
Meerdere vacatures bij Welisa: ‘Wij zoeken mensen die gretig zijn en graag willen’ Baandichtbij 4 uur geleden
Afbeelding
Candia-man ‘Bud’ helpt nog waar hij kan 5 uur geleden
Afbeelding
Kampen Boys Choir geeft gratis concert in de Westerkerk 6 uur geleden
Afbeelding
Kunst van Rhenense kinderen te zien in Huis van de Gemeente 18 uur geleden
Afbeelding
Rhenens echtpaar 60 jaar getrouwd 20 uur geleden