Bruine beer Malysh verhuist deze week naar Rhenen samen met Ljalja.
Bruine beer Malysh verhuist deze week naar Rhenen samen met Ljalja. Stichting Bears in Mind

Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark krijgt twee nieuwe bewoners

26 oktober 2021 om 11:31 Dieren

RHENEN De bruine beren Ljalja en Malysh verhuizen deze week naar het Berenbos in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. De dieren komen uit Oekraïne, waar de twee onder erbarmelijke omstandigheden in een speeltuin leven. 

Volgens de dierentuin verblijven Ljalja en Malysh nu nog in Oekraïne in een klein hok met een kale, vieze betonnen vloer en slecht voedsel. Ze krijgen hun eten bij het slecht onderhouden traliewerk, zodat bezoekers ze van dichtbij kunnen zien en kinderen ze ook vaak met stokken proberen te prikken. Goede huisvesting en verzorging ontbreekt, waardoor ze hun natuurlijk gedrag niet meer uit kunnen oefenen. De minizoo heeft geen geld meer om de beren beter te verzorgen of te huisvesten. 

‘BEERWAARDIG’ Dankzij de crowdfundingsactie ‘de Beregoeiereis’ van stichting Bears in Mind is het mogelijk om deze twee bruine beren naar Rhenen te halen. ,,We zijn erg blij dat we de beren een beerwaardige toekomst in Het Berenbos kunnen gaan geven”, zegt Ingrid Vermeulen, directeur van de stichting.

QUARANTAINE Na een lange reis via de weg zullen de twee beren vrijdag aankomen bij hun nieuwe thuis in het Berenbos. Hier wacht hen een binnenverblijf dat opgeknapt is met het geld van de crowdfunding. De beren zullen ongeveer een maand in quarantaine verblijven, zodat hun lichamelijke en geestelijke gezondheid goed onderzocht kan worden. Daarna kunnen ze naar het buitenverblijf en zullen zij voor het eerst in hun leven gras onder hun poten gaan voelen. 

Volgens het dierenpark krijgen de beren een twee hectare groot bosperceel tot hun beschikking, met onder meer een waterval, een vijver en diverse holen om in winterrust te gaan. Zij zullen een dieet krijgen gebaseerd op wat wilde beren door het jaar heen eten, waardoor hun natuurlijk gedrag wordt gestimuleerd. En ze zullen ook langzaam kennis gaan maken met de andere Berenbos bewoners, namelijk zeven andere bruine beren en vijf wolven.

Het Berenbos is een samenwerking tussen stichting Bears in Mind en Ouwehands Dierenpark Rhenen. Bears in Mind zet zich in voor het welzijn van beren door mishandelde beren een beter bestaan te geven in semi-natuurlijke opvangcentra, zoals het Berenbos in Ouwehands Dierenpark. Op dit moment leven er zeven bruine beren in het bos, elk met een eigen verhaal. Sinds 1993 zijn er al meer dan dertig beren opgevangen in Rhenen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie