Jaap Pilon en Hennie Henzen
Jaap Pilon en Hennie Henzen Pieter Vane

Jaap Pilon presenteert derde boek in de Oude Kerk Veenendaal

19 november 2023 om 15:27 Activiteiten

VEENENDAAL In de Oude Kerk in Veenendaal was afgelopen vrijdag een bijeenkomst voor de presentatie van het derde boek over Veenendaal, van schrijver Jaap Pilon. Het boek met de titel ‘Jouw markt,  500 jaar kerkgangers, koopjes en kostbare herinneringen’ bevat veel foto’s met beschrijvingen over de directe omgeving van de Oude Kerk. Pilon publiceerde in 2015 het eerste deel: ‘Mijn Kerkewijk, een straatlengte nostalgie en historie’ en in 2019 verscheen deel 2: ‘Onze Hoofdstraat, een winkelstraat vol herinnering en historie’.

door Pieter Vane

De avond begon om 19.30 uur. Mensen begroetten elkaar bij de ingang van het gebouw en zochten een plekje in de nog lege kerk. De kerk vulde zich langzaam met vrolijk geroezemoes en daarna waren de meeste banken bezet met genodigden en belangstellenden. Jaap Pilon opende de avond met een warm welkomstwoord voor ieder en gaf een overzicht van het avond programma. Gerald Troost, zanger en componist, zong aansluitend liedjes waarbij hij zichzelf op de piano begeleidde. Jaap praatte, tussen de diverse programmadelen, op een vlotte en gezellige wijze de avond aan elkaar. Met kwinkslagen, feiten en meer wist hij de zaal te boeien. 

GEEN GESCHIEDENIS

Roelof Bisschop, grondlegger van de Historische Vereniging Oud Veenendaal (Hvov), hield een lezing over de vroegste ontwikkeling van Veenendaal en toonde hierbij historisch achtergrond materiaal. Bisschop: ,,Eigenlijk heeft Veenendaal geen geschiedenis; er was vroeger hoegenaamd niets”.  Een getalenteerde pianist met beperking(en) werd aan het publiek voorgesteld door Jaap. ,,De man speelt geweldig piano, hij kan echter geen noten lezen,’’ gaf Jaap aan. Vlot werden klassieke stukken gespeeld. Een staande ovatie viel de pianist ten deel na zijn gespeelde stukken. 

Nicoline Pouwer, cultuurmakelaar van Veenendaal, zong onder pianobegeleiding enige gevoelige liedjes. Willem Meijering begeleidde op gitaar zangeres Angela, die onder anderen het liedje ‘Lost’ van Anouk, het ‘Hallelujah’ van Cohen en het lied ‘You’ve got a friend’ van componist Carole King en James Taylor, zong. Jaap liet in een uitgebreide beamerpresentatie beelden van Oud-Veenendaal zien en becommentarieerde deze vervolgens per item. Van veel onderwerpen gaf hij aan dat hiervan foto’s in het nieuwe boek staan.

‘STADSE DORP VEENENDAAL’

Jaap gaf in detail korte beschrijvingen en benoemde hierbij tal van bekenden uit de betreffende perioden. Als deze personen in de kerk aanwezig waren, werden deze verzocht even te gaan staan zodat duidelijk was om wie het ging. Burgemeester Gert Jan Kats gaf in zijn toespraak wat anekdotes over zijn tijd in Veenendaal en toonde zich trots over de huidige ontwikkeling van het inmiddels ‘stadse dorp Veenendaal’ 

De avond werd afgesloten met een muzikale toegift van een vierkoppig koor. Jaap Pilon dankte een ieder voor zijn komst en wees op de boekentafel achter in de kerk, waar boekhandelaar Van Kooten exemplaren van het nieuwe boek klaar had liggen. Mensen konden hun gekochte boek laten signeren door Jaap Pilon en/of door medeauteur Hennie Henzen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Ook oud-burgemeester Frits Brink maakt de bijeenkomst samen met zijn vrouw Tineke mee. Links zijn toenmalige voorlichter Gert Veenhof, onlangs gepensioneerd als gemeentesecretaris van Bunnik.
Jaap Pilon samen met oud-burgemeester Frits Brink.
In de rij voor een handtekening van Jaap Pilon.
Pieter Vane
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie