Afbeelding
Loopgroep Veenendaal

Galgenberg Marathon in besneeuwd decor: ‘Het was een prachtige dag’

15 maart 2023 om 15:24 Activiteiten

VEENENDAAL/RHENEN In een zonovergoten en besneeuwd landschap van de Utrechtse Heuvelrug vond afgelopen zaterdag de zestiende editie van de Galgenberg Marathon plaats. Geen wedstrijd, maar een sociale marathon. Georganiseerd door Loopgroep Veenendaal. Eén van de deelnemers vertelt in onderstaand verslag over zijn deelname.

Zaterdag 11 maart 2023: Het is 08.00 uur in de morgen en ben klaar voor vertrek.

Vandaag loop ik mee met de 16e editie van de Galgenberg Marathon. De autorit ernaartoe is al een feest. Na dagen van regen, natte sneeuw en gisteravond nog een pak sneeuw, schijnt vanmorgen de zon. Of het zo gepland is door de organisatie van Loopgroep Veenendaal.

Een kortdurende autorit brengt mij in Rhenen bij Residence Rhenen. Het voelt of dat ik mijzelf in Oostenrijk of Zwitserland waan, want de locatie is omgeven door sneeuw en de gebouwen zien eruit als mooie Chalets. Prachtig gewoon. De uitbater mag trots zijn op deze locatie omgeven door bos en natuur.

WARM WELKOM

Eenmaal binnen krijg ik een warm welkom door de organisatie en word ik door een vriendelijke medewerker voorzien van een kopje koffie. Het is niet mijn eerste Galgenberg Marathon en blijf het mooi vinden hoe trouw lopers zijn aan deze marathon, want ik ben niet enige die deze prachtige loop al vaker gelopen heeft. Het maakt het dan extra leuk om weer bekenden tegen te komen en onder het genot van de koffie bij te praten over onze loopprestaties.

GLADDE PADEN

Er volgt een welkomstwoord door Gert de Fluiter, organisator van de Galgenberg Marathon, waarin hij vertelt hoe fijn het weer is om iedereen hier te treffen. Voor de 16e keer wordt de Galgenberg Marathon georganiseerd. Een route van ruim 42 km, lopend over de glooiende paden van de Utrechtse Heuvelrug. Dit jaar met een echte winterse dimensie, waarbij we nog wel moeten oppassen dat sommige paden glad kunnen zijn, of we wel daarvoor willen waken. Hij wenst ons allemaal een fantastische marathon en ontvangt ons na afloop weer terug voor een hapje en drankje.

Maar eerst gaan we voor de groepsfoto. Met drie fotografen moet dat zeker gaan lukken.

SOCIALE MARATHON

Het moment is daar, ik mag van start. Ik loop mee in de derde groep. Onze route wordt voorgelopen door Erik, Lianne en Ab. Wat een fijn tempo om te lopen. Het leuke aan het lopen van de Galgenberg Marathon is dat het geen wedstrijd is, maar een sociale marathon. Onderweg wordt stil gestaan bij diverse geschiedenis monumenten, zoals de Naald, waar vroeger oprecht een Galg stond en mensen werden gehangen. Dit verklaart dan ook de Galgenberg. Ook lopen we langs het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug en komen we langs de Militaire Begraafplaats in Rhenen. Kortom, een route die ons brengt door de prachtige bossen van de Utrechtse Heuvelrug en ook de nodige hoogtemeters met zich meebrengt (= 500 meter). 

Onderweg worden we tot zes keer toe ontvangen door een enthousiaste groep van vrijwilligers die de verzorgingspost beheren. Oh wat worden we in de watten gelegd onderweg. Met mijn eigen meegenomen trailcup geniet ik van een kop thee en kan ik kiezen uit banaan, stroopwafels, muesli repen en nog veel meer. Aan mijn toegevoegde energie zal het niet liggen, dat ik eindstreep niet haal.

MOTIVATIE

Na de militaire begraafplaats hebben we nog ruim 8 km te gaan, de benen beginnen al zwaarder te worden, maar de enthousiaste groep en de motivatie gaan mij terugbrengen. We komen nog langs het panda verblijf van Ouwehands Dierenpark en lopen via Achterberg terug richting de bossen van Rhenen.

Het eindpunt is in zicht. Wat een onthaal. Een grote groep lopers en publiek staat ons op te wachten en haalt ons vol enthousiasme binnen. Een spontane dame omhangt mij met de 16e Galgenberg Marathon medaille en spreekt daarbij de woorden: ‘Gefeliciteerd, je hebt het dik verdiend’. Yes, ik heb het weer gehaald. Wat was deze loop weer prachtig en wat hebben we geluk gehad met het weer.

PRACHTIGE DAG

Terug in Residence Rhenen word ik voorzien van smakelijke kop soep en een broodje. Heb ik de kans om nog gezellig na te borrelen onder het genot van een hapje en drankje. Ik kijk terug op een prachtige dag, een goed georganiseerde marathon, en dat allemaal vanaf een prachtige locatie. 

Beste Loopgroep Veenendaal, lieve vrijwilligers, enthousiaste lopers, medewerkers van Residence Rhenen en moeder Natuur; Bedankt voor jullie bijdrage aan de 16e editie van de Galgenberg Marathon. Ik heb er wederom van genoten en kan niet wachten op volgend jaar. 

Sportieve groet, deelnemer van de 16e Galgenberg Marathon

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie