Afbeelding
Daan van Burken

Gastvrijheid, historie en catering bij extra pittige vijftiende editie Galgenbergmarathon

17 maart 2022 om 14:00 Activiteiten

VEENENDAAL Loopgroep Veenendaal (LGV) hield afgelopen zaterdag voor de vijftiende keer de Galgenbergmarathon. Na een jaar afwezigheid vanwege corona deden zo’n 95 mensen mee aan deze lustrumeditie. Naast de 35 eigen leden liepen namelijk zo’n 60 gastlopers vanuit heel Nederland en België mee. Vanwege de lustrumviering kregen die wat extra hoogte- en kilometers cadeau.

De Galgenbergmarathon is geen wedstrijd, maar een groepsloop door de natuur van de Utrechtse Heuvelrug. ,,De loop wordt bewust kleinschalig gehouden. Kwaliteit gaat voor kwantiteit”, zegt Ton van Ede van LGV. 

CATERING De zes groepen werden begeleid door voorlopers van LGV. ,,Natuurlijk moet er gepresteerd worden op de route van ruim 46 kilometer met 561 hoogtemeters. Maar het plezier en de saamhorigheid staan voorop. Daarom is er op zes punten een riante catering. Bij deze marathon verliezen de lopers geen gewicht.” 

(de tekst gaat onder de foto verder)


De Galgenbergmarathon is geen wedstrijd, maar een groepsloop door de natuur van de Utrechtse Heuvelrug. - Foto: Daan van Burken

Ook is er onderweg aandacht voor de bijzondere omgeving. Zoals de Eenzame Eik met haar Sterrenbos, het kasteel van Amerongen, de tabaksteelt op de Willem III plantage en het Ereveld op de Grebbeberg. ,,Interessant voor de gastlopers, maar ook een aanmoediging voor de lokale lopers om zich in de geschiedenis van hun leef- en sportomgeving te verdiepen. Aan de finish kregen de lopers een bijzondere lustrummedaille, ontworpen door Jolanda en Arthur Kratz.”

GOED DOEL De financiële bijdragen van de lopers gaan elk jaar naar een goed doel. Van Ede: ,,Zo zijn in de afgelopen 14 jaar diverse mooie projecten gefinancierd. Voorbeelden zijn de trimbaan en bankjes op landgoed Prattenburg en speeltoestellen in Veenendaal-Oost.” 

(de tekst gaat onder de foto verder)


Onderweg was er catering voor de deelnemers. - Foto: Daan van Burken

Deze keer is gekozen voor een project op het terrein van Residence Rhenen. ,,Het is een waardering voor het ‘warme nest’ dat de lopers van de Galgenbergmarathon hier al 15 jaar wordt geboden”, legt Van Ede uit. ,,Ook is het een steunbetuiging en uiting van respect na de moeilijke coronaperiode. De strijdlust en het doorzettingsvermogen van het Residence-team tijdens de pandemie zijn voor de marathonloper zeer herkenbaar. Ook die gelooft in zijn doel en geeft nooit op. De voldoening aan de finish is na zo’n inspanning extra groot. Dat straalt het team van de Residence ook uit, nu weer ‘normale gastvrijheid’ kan worden geboden.”

Samen met Paul Roorda van Residence Rhenen werd bij de start van de marathon een tekst geplaatst ter herinnering aan de innige samenwerking met Loopgroep Veenendaal tijdens 15 jaar Galgenbergmarathon.


Een bedankje namens Loopgroep Veenendaal voor Paul Roorda van Residence Rhenen. - Foto: Daan van Burken

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Een bijzondere medaille ter ere van de vijftiende editie.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie