Onder meer zen-tekenen staat op het programma.
Onder meer zen-tekenen staat op het programma. De Cultuurfabriek

Aan activiteiten geen gebrek in De Cultuurfabriek tijdens de maand van de filosofie

6 april 2022 om 06:59 Activiteiten

VEENENDAAL April is de maand van de filosofie. Dit jaar staat deze in het teken van intimiteit en vreemdheid. Hoe vertrouwd een vriend of geliefde ook is, op een dag kunnen zij ons toch vreemd voorkomen. ‘Intieme vreemden’ zoals Lillian Rubin het noemde. Alsof er onder de intieme nabijheid iets vreemds verborgen zit, dat aan de oppervlakte komt. Zelfs voor jezelf kun je plots een vreemde zijn. In De Cultuurfabriek vinden rondom dit thema verschillende activiteiten plaats in het kader van ‘De Fabriek op Zondag’. 

Bezoekers kunnen op zondagmiddag 10 april hun creativiteit de vrije loop laten en helemaal losgaan met verf tijdens ‘action painting’, een gratis activiteit voor jongeren van circa 12 tot en met 27 jaar. Deelnemers gaan samen aan de slag om één groot kunstwerk te maken, waar verschillende spetter- en drip-technieken worden gebruikt om de verf op het doek te krijgen. 

ZEN-TEKENEN Zondagmiddag 24 april staat in het teken van levenslessen, bewustwording en creatieve zen-activiteit. Tijdens zen-tekenen worden deelnemers zich volgens De Cultuurfabriek bewust van de patronen die ons dagelijks omringen. Wie goed kijkt, ontdekt er steeds meer. Workshopleiders Nynke en Marije dagen deelnemers uit om niet alleen te kijken, maar om ook actief en creatief aan de slag te gaan met patronen. ,,In de schoonheid van patronen ligt een rustgevende kracht verborgen. Het gaat bij zen-tekenen om de positieve energie die je van het tekenen krijgt. Soms ontstaat er spontaan iets moois, soms gewoon een heerlijke warboel. Alles is prima. Het gaat om het genieten van het lijnenspel en dit rustgevende moment voor jezelf.” Deze activiteit is gratis.

(Tekst gaat verder onder de foto.)


Twee maanden solo door Spanje fietsen, dat doen er wel meer. Maar niet iedereen kan dat zoals Marleen Bekker dat kan: langzaam. - Marleen Bekker

SLAKKENFILOSOFIE Ook staat er een inspiratiesessie gepland: ‘De Slakkenfilosofie: Hoe ik me langzaam een weg naar rust fietste’. Twee maanden solo door Spanje fietsen, dat doen er wel meer. Maar niet iedereen kan dat zoals Marleen Bekker dat kan: langzaam. Traag trapt ze haar trouwe Annie langs stoffige hoofdwegen en over natte bergpassen, langs olijfboomgaarden, pelgrimsherbergen en dorpscafés. Traag, maar wel 2000 kilometer ver zonder zadelpijn, dankzij de slakkenfilosofie. 

Zij ziet het landschap, het weer en de dorpen veranderen. Ze voelt haar eigen fietsende zelf veranderen. En ze neemt de tijd om mensen te ontmoeten. Een spasticus die zo traag praat dat zijn Spaans heerlijk verstaanbaar is. En een reisgidsauteur op een e-bike, die voor Marleens kijk op fietsen de term ‘slakkenfilosofie’ bedenkt. Voor de buitenwereld lijkt het alsof Santiago en Lourdes het doel zijn. In werkelijkheid gaat de reis naar binnen, op weg naar onvoorwaardelijke liefde. Voor zichzelf, haar ‘weirdness’ en haar slakkentempo. Kosten: 2 euro, tickets te koop in De Cultuurfabriek of via de website van Bibliotheek Veenendaal.

Er is elke zondag wel iets te beleven in De Cultuurfabriek. Bekijk alle zondagactiviteiten op www.bibliotheekveenendaal.nl/defabriekopzondag. Aanmelden kan via de website of bij de servicebalie in De Cultuurfabriek.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie