Afbeelding
Martin Brink

Magnum opus van Erich Grothe gaat over flora van Veenendaal

10 februari 2024 om 17:00 Activiteiten

VEENENDAAL ,,Vroeger moest je naar Utrecht om dit plantje te zien: de muurleeuwenbek. Die zagen we vooral bij grachten. Nu komt hij ook in Veenendaal voor. En kijk eens, dit is de siertabak. Dat hoort echt bij Veenendaal evenals de moerasplant. En voor de ratelaar gingen we vroeger naar Limburg. Nu dus ook gewoon in Veenendaal te vinden.”

door Martin Brink

Erich Grothe wist van geen ophouden tijdens de presentatie van zijn boek zaterdagmiddag in een afgeladen zaal op de bovenverdieping van De Cultuurfabriek. Hij had tal van bijzonderheden. ,,Kijk, in Veenendaal hebben we ook een tuin van Mien Ruys. Die is bekend van de zitkuilen en tuinen met spoorbielzen. Ze heeft veel stadstuinen ontwikkeld en is ook in de Noordoostpolder flink bezig geweest. In vakkringen werd ze Bielzen Mien genoemd.”

ANEKDOTES

De natuurvorser presenteerde die zaterdagmiddag zijn lijvige boek ‘Flora van Veenendaal’ met als ondertitel ‘En andere wetenswaardigheden’. Vooral van dat laatste zullen geïnteresseerden smullen. Het is geen droge kost maar teksten met anekdotische achtergronden.

Erich heeft de kwinkslag in zich. Dat bleek ook wel bij de presentatie. ,,Wegens de tijd zullen we dit maar overslaan maar ik wil u toch de plaatjes laten zien”, zei hij meermaals, waardoor de tijd toch uitliep.

WEERSLAG

Het is de weerslag van een jarenlange studie én hobby: kijken naar de natuur op een andere manier, in een zoektocht door alle seizoenen. Soms gebeurt dat heel erg dichtbij want ook de spontaan opkomende flora rond een parkeerpaaltje in de straat heeft zijn bekoring.

,,Dat is ook mijn bedoeling. Het is niet zozeer een boek voor kenners, die mogen het wel gerust lezen hoor, maar vooral voor de leek opdat hij met andere ogen kijkt en interesse krijgt in de omgeving.”

Erich behandelt daarin de flora op verschillende wijzen: hoe is het op die plek ontstaan, wat is de samenhang en wat kan beter aan onderhoud of invulling van de plek? Hij had voorbeelden te over, onder meer de oude houtwallen in west. ,,Dat waren oude afgegraven veenstroken. Ze zijn nog te herkennen.” Ook gaf hij aan dat Veenendaal de grootste kweldruk van Nederland kent.

‘WAT ZIE IK?’

De liefde voor de natuur zat er al vroeg bij hem in. Geboren en getogen in Vorden ontdekte hij van alles in de omgeving. ,,Het boek had net zo goed ‘Hé, wat zie ik?’ kunnen heten”, meldde Erich. Het is niet verwonderlijk dat hij ecologie ging studeren in Utrecht.

,,Dat was al tijdens onze diensttijd. Hij was dienstplichtige maar zat ondertussen op de voedselvoorraden te studeren op zijn tentamen. En dat is best bijzonder te noemen”, weet goede vriend, dienstmakker en inleider Peter Hartog nog. ,,Ik weet dat hij er vele jaren mee bezig is geweest. Dit moet echt zijn magnum opus zijn, hoewel ik begrijp dat er ook iets zit aan te komen van een familieboek.”

Het boek telt niet minder dan 950 bladzijden en heeft ruim tweeduizend foto’s. De gebonden uitgave kent een oplage van 150 stuks. De eerste vijftig waren zaterdag beschikbaar. Hierna komen de boeken te koop via boekhandel Van Kooten aan de Zandstraat.


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie