,,We zijn blij dat onze bezoekers het vertrouwen hebben om in groepsverband hun hart te luchten."
,,We zijn blij dat onze bezoekers het vertrouwen hebben om in groepsverband hun hart te luchten." Alzheimercafé Veenendaal

Twintig jaar Alzheimer Café Veenendaal Renswoude: ‘Dementie gaat naar een verdubbeling’

9 december 2023 om 07:30 Maatschappelijk Tips van de redactie

VEENENDAAL Erkenning, herkenning, kennisuitwisseling en lotgenotencontact. Daarvoor komt maandelijks een groep mantelzorgers en ervaringsdeskundigen samen in het Veenendaalse woonzorgcentrum De Engelenburgh. Het Alzheimer Café Veenendaal/Renswoude bestond vorige maand precies twintig jaar.

door Marco Diepeveen

Twintig jaar vrijwilligerswerk voor mantelzorgers en mensen met dementie. ,,Eigenlijk zijn de termen ‘Alzheimer’ en ‘café’ niet helemaal op hun plaats”, erkent coördinator Frans Meijman. Vorig jaar nam hij deze functie op zich na het verkopen van zijn adviesbureau.

,,Want de ziekte van Alzheimer is maar één vorm van dementie, en met 70 procent de meest voorkomende. Alzheimer Nederland – waar wij bij horen – onderscheidt wel vijftig verschillende varianten.”

LOTGENOTENCONTACT

Ook met de keuze van de benaming ‘café’ zijn de Veenendaalse vrijwilligers niet helemaal gelukkig. ,,Dat impliceert een gezellig en vrolijk samenzijn in een horecazaak, zoals een leescafé of een cultureel café. Ons Alzheimer Café is een plaats voor lotgenotencontact. Ter onderlinge bemoediging, voor het uitwisselen van persoonlijke gedachten en gevoelens, voor het vergroten van kennis en bewustwording van dementie.”

VIJF PER UUR

Want dat is een ernstige, progressieve en ongeneeslijke ziekte die zeer serieus moet worden genomen. Door de bevolkingsgroei en de vergrijzing groeit dementie explosief. De vele babyboomers bereiken nu de leeftijd waarop ze dement kunnen worden. Er komen vijf dementiepatiënten per uur bij. Iedereen loopt risico. En een wondermiddel tegen dementie is nog niet gevonden. 

Eén op de vijf mannen en één op de drie vrouwen krijgt het
,,Nederland telt momenteel 300.000 mensen met een actieve vorm van dementie. Het kabinet rekent tot 2040 op een verdubbeling van het aantal patiënten tot een half miljoen. Eén op de vijf mannen en één op de drie vrouwen krijgt het. Dat verschil zit hem in het feit dat mannen een lagere levensverwachting hebben dan vrouwen.” Met meer dan 9 miljard euro is dementiezorg de grootste post op de zorgbegroting van de overheid.

VERGETEN GROEP

,,De druk op mantelzorgers is fors. Vaak té fors. Ook omdat ouderen langer thuis moeten blijven wonen en de overheid zich terugtrekt met zorgverlening. Niet voor niets formuleerde een commercial van Alzheimer Nederland het zo treffend: Zij heeft het, hij lijdt eraan. In Veenendaal zijn ruim 1.250 mensen met dementie, van wie de jongste slechts dertig jaar is. Voor hen staan vierduizend grotendeels onzichtbare mantelzorgers dag en nacht klaar. Een vergeten groep. Alleen in mijn straat weet ik al van drie gevallen in een vergevorderd stadium.”

GASTVROUW

Het Alzheimer Café Veenendaal/Renswoude draait op twaalf vrijwilligers. Meer vrijwilligers zijn altijd welkom. Zij kunnen zich melden via: f.meijman@alzheimervrijwilligers.nl

Katharina Goossens is gastvrouw op de maandelijkse bijeenkomsten. Die vinden elke derde dinsdag van de maand plaats – met uitzondering van de maanden juli en augustus – in de ontmoetingsruimte van De Engelenburgh.

We zijn blij dat onze bezoekers het vertrouwen hebben om in groepsverband hun hart te luchten

,,Ik ontvang de bezoekers, schenk koffie en verzorg de boekentafel. Alzheimer Nederland geeft ons toestemming om wetenschappelijke lectuur en boeken van ervaringsdeskundigen te kopen. Onze bezoekers mogen die gratis lenen. Ook schrijf ik boekbesprekingen in de maandelijkse nieuwsbrief.”

Gemiddeld trekt het Alzheimer Café vijfendertig bezoekers, van wie 25 tot de doelgroep behoren. De overige zijn vrijwilligers, casemanagers en zorgprofessionals. Mensen met dementie in een vroeg stadium komen ook. De organisatie van het Alzheimer Café werkt samen met partners als Veens Welzijn en diverse zorgaanbieders. 

VERTROUWEN

,,We zijn blij dat onze bezoekers het vertrouwen hebben om in groepsverband hun hart te luchten. Om eerlijk te vertellen wat dementie betekent in hun leven. En hoe het is om voor een geliefde met dementie te zorgen.” Elke maand staat een ander onderwerp op de agenda. Bijvoorbeeld de heilzame effecten van muziek, het stellen van de diagnose of mantelzorgondersteuning. 

De eerstvolgende bijeenkomst van het Alzheimer Café Veenendaal/Renswoude is op dinsdag 19 december en staat in het teken van muziek en Kerst. Aanvang 19.30 uur. Zie www.dementieveenendaal.nl 

Marco Diepeveen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie