Het zal niet lang duren of het voormalige pand van Van Wijk Fietsen gaat ook tegen de vlakte.
Het zal niet lang duren of het voormalige pand van Van Wijk Fietsen gaat ook tegen de vlakte. Pieter Vane

Veel veranderingen aan de Prins Bernhardlaan

10 januari 2022 om 07:07 Nieuwbouw

VEENENDAAL Het zal niet lang meer duren voordat ook dit pand tegen de vlakte gaat. Hier zat tot begin dit jaar Bike Totaal Van Wijk Fietsen. Die verhuisde naar een nieuw onderkomen aan de Achterkerkstraat, hoek Smidstraat. Daar zaten voorheen de winkel en een aantal diensten van De Bombardon van zorgstichting Reinaerde. Die verhuisde naast Theater Lampegiet.

door Martin Brink

Het gebouw aan de Prins Bernhardlaan gaat tegen de vlakte en maakt plaats voor appartementen. Zo volgen de veranderingen elkaar op. Immers: stilstand is achteruitgang en dat is in Veenendaal bijna een lijfspreuk geworden.

TEXACO Ook het naastgelegen voormalige tankstation zal ongetwijfeld hetzelfde lot ondergaan. Hierin zat tijdelijk een meubelzaak voor het moderne interieur. Ooit was hier het brandstoffenstation Texaco met de werkplaats en showroom van Van Wijk Auto’s voor Peugeots en voor het van oorsprong Brits/Franse automerk Talbot.

Dit deel van Veenendaal is de laatste jaren aan forse veranderingen onderhevig. Net als voorheen trouwens want De Kleine Beer werd pas in de jaren zeventig geprojecteerd. In een nog grijzer verleden was hier nog een rij woningen onder de naam Amsterdamse Blokje te vinden.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Het zal niet lang duren of het voormalige pand van Van Wijk Fietsen gaat ook tegen de vlakte. - Pieter Vane

SIGARENZAAK VAN DE HAM Op de hoek van de rotonde met de Kleine Beer, daar waar nu een plantsoen is, stond nog niet heel lang geleden een pand waarin de sigarenzaak van Van de Ham was gehuisvest. Toen mevrouw Van de Ham begin jaren negentig tot twee keer toe werd overvallen, sloot ze resoluut de deuren. Sigaren, sigaretten en snoep verkopen was blijkbaar geen veilige bezigheid meer…

Het pand werd door de gemeente aangekocht omdat er al allerlei plannen in de maak waren. Ed Zwart mocht daarop een deel van het gebouw als antiquariaat inrichten. Wel met de restrictie dat hij op termijn deze zaak moest verkassen. Toen hij met zijn zaak verhuisde naar de molenschuur van de Nieuwe Molen, werd het leegstaande pand in al die jaren overwoekerd door een klimop, hetgeen een zeer opvallend aanzicht gaf. Datzelfde gebeurde ooit ook bij het oude café De Gouden Leeuw/De Bijenkorf van Wim Spies, het Frans specialiteitenrestaurant ‘t Teisterbant aan de Nieuweweg-noord.

DE BONNEFOOI Aan de overzijde van Prins Bernhardlaan staat nu nog eetcafé De Bonnefooi. Dat was ooit hét adres voor lekker eten en drinken en om af en toe een dansje te wagen. Op 1 november vorig jaar ging deze horeca definitief op slot. Bij veel Veenendalers staat het beter bekend als bar De Dragonder, in de volksmond de Dragonderbar.

Uitbaatster Marina Versteeg liet in deze krant weten na 22 jaar toe te zijn aan een nieuwe uitdaging. Inmiddels is duidelijk geworden dat het pand is aangekocht door een projectontwikkelaar en dat ook op deze plek appartementen zullen verrijzen. Net als de overzijde trouwens, waar ooit Speksnijder Mode begon, later opgevolgd door interieurzaak Van Woerden Wonen. Hier huisde tot voor kort tijdelijk een kunstgalerie.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Dit gedeelte van de Prins Bernhardlaan is de laatste jaren flink gewijzigd. - Pieter Vane

’T BOVENEIND Opvallend zijn natuurlijk ook de wijzigingen rond het terrein van ‘t Boveneind van Zorggroep Charim. Daar wordt nu flink gebouwd. Deze maand start de sloop van het oude gebouw. Het pand wordt afgebroken om plaats te maken voor de bouw van het tweede nieuwbouwcomplex. 

De werkzaamheden vinden gefaseerd tot en met april plaats. Er wordt gestart met de sloop (strippen van het gebouw) vanaf de Pampaflat in de richting van het restaurant en de keuken van het zorgcentrum. Vervolgens wordt de Pampagrasflat losgekoppeld van het oude ‘t Boveneind. Na het strippen wordt in februari begonnen met de constructieve sloop door middel van een sloopkraan.

In deze omgeving is ook het koopappartementengebouw De Veensche Tuin gesitueerd. De eerste van de 25 appartementen worden bij een eerste oplevering op 13 januari vrijgegeven. Dan kunnen bewoners nog wensen aangeven. De tweede definitieve oplevering, waarbij de eigenaren hun sleutels krijgen, gaat per etage. Dat is vanaf de laatste week van januari.


Het opvallende pand aan de Prins Bernhardlaan waar ooit een sigarenzaak zat, is al enkele jaren tegen de vlakte. Deze foto is uit februari 2012. - Aart Aalbers

Het opvallende pand aan de Prins Bernhardlaan waar ooit een sigarenzaak zat, is al enkele jaren tegen de vlakte. Deze foto is uit februari 2012 toen er een antiquariaat in zat.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie