Afbeelding
Co Keulstra

Nieuwe koekjesbakoven voor de Bombardon dankzij Stichting November 1981

12 december 2021 om 16:39 Maatschappelijk

VEENENDAAL Ingrid van Tweel is manager bij Reinaerde van Arbeidscentrum Veenendaal en manager bij Reinaerde, De Bombardon en van De Ontmoeting in Veenendaal West. Op de locatie Duizend Roeden 2 waar het Arbeidscentrum is gevestigd is naast het kunst- en textielatelier nu ook de bakkerij van de Bombardon gevestigd. Daar zijn ze zeer tevreden met de nieuwe koekjesbakmachine, die geschonken is door Stichting November 1981.

door Co Keulstra

Stichting November 1981 bestaat dit jaar 40 jaar en heeft als doel het ondersteunen van instellingen voor mensen met een beperking. Deze keer is Reinaerde De Bombardon de gelukkige. ,,Voorzitter Cees van Hal belde mij op met de vraag of we iets nodig hadden”, vertelt Ingrid. ,,Onze koekjesmachine was sterk over de datum dus we vroegen en kregen een nieuwe, geheel automatische koekjesbakoven. Daar zijn we geweldig mee geholpen. Die zouden wij als zorginstelling nooit zelf kunnen bekostigen.”

De Bombardon is opgericht vanuit de locatie aan de Duizend Roeden. Vanaf 1996 hebben ze in de Achterkerkstraat gezeten en recentelijk zijn ze verhuisd naar de Kerkewijk, naast Theater Lampegiet. ,,Van daaruit gaan onze mensen naar hun werk”, vervolgt Ingrid. ,,Ze bezorgen pakketten, schenken koffie en thee op de Markt of gaan naar de diverse bedrijven in Veenendaal. Iedereen heeft een rol van betekenis voor de klant. Ook kunnen mensen bij ons koffie komen drinken en leuke hebbedingetjes kopen.”

KWALITEIT Marcel van de Bovenkamp is begeleider en professioneel banketbakker en organiseert de werkzaamheden zodanig dat iedereen mee kan doen en er geen werkdruk is: ,,We bakken koekjes, appeltaarten en in deze periode (gevulde) speculaas. Verder bakken we seizoensgebonden lekkernijen. We bakken voor de plaatselijke horeca en voor Theater Lampegiet en ook voor diverse andere bedrijven. Ook particulieren kunnen bij ons een bestelling doen.” 

,,We zijn zeer ingenomen met de nieuwe koekjesoven en dankbaar dat Stichting November 1981 dit aan ons heeft geschonken”, vervolgt Van de Bovenkamp. ,,Alle mensen met een beperking doen iets: bakken, inpakken of zelf wegbrengen. Hotel Van der Valk is ook een klant van ons. We bakken met de beste ingrediënten en zorgen voor de beste kwaliteit, daar komen de mensen voor terug. We hebben hier op de Duizend Roeden (vanaf 1967) een geweldig mooie locatie waar onder andere een professionele bakkerij, het kunst- en textielatelier en de hout- en fietswerkplaats zijn gevestigd.”

DOELSTELLING In 1981 werd Stichting November 1981 opgericht in het tehuis LONAS. Ouders van kinderen met een beperking geboren voor 1950 spaarden voor hun kinderen. Als zij er niet meer waren, konden de kinderen niet voor zichzelf zorgen om zorg in te kopen. De sociale verzorgingsstaat was in die tijd nog ver te zoeken. De nieuwe bewoners van LONAS beschikten allemaal over een bepaald spaarsaldo. Samen met de ouders en bewindvoerders werd besloten om deze gelden in een stichting onder te brengen. De gelden werden belegd en beheerd door de stichting. Het doel uit de opbrengsten was zaken te financieren voor het gemeenschappelijk belang van de deelnemers.

,,In de loop der jaren zijn alle deelnemers daarmee ondersteund”, vertelt penningmeester Thierry Haasdonk. ,,En ook in de toekomst blijft deze doelstelling gehandhaafd. We hebben ook een rolstoelbus aangeschaft die al vele jaren wordt ingezet voor het vervoer van de deelnemers. Ook andere instellingen voor mensen met een beperking kunnen daar onder voorwaarden gebruik van maken. Tegenwoordig zijn de meeste deelnemers ondergebracht in De Shelter. We hoorden dat De Bombardon ging verhuizen en meenden dat we iets konden betekenen voor deze mooie instelling. Op hun verzoek hebben we de nieuwe koekjesbakoven gefinancierd ter waarde van 15.000 euro.”

Ingrid tot slot: ,,De Veenendaalse ondernemers staan er voor open om de mensen met een beperking in de gelegenheid te stellen om te werken in hun bedrijf. Daarnaast neemt het bedrijfsleven in Veenendaal onze kwaliteitsproducten af. Met de nieuwe koekjesmachine zijn we geweldig geholpen en we zijn dan ook zeer dankbaar dat de Stichting November 1981 aan ons heeft gedacht.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie