Afbeelding
Petrakerk Veenendaal

Expositie van kerststallen in Petrakerk Veenendaal

11 december 2021 om 13:30 Religie

VEENENDAAL In de Petrakerk aan de Kerkewijk in Veenendaal is de komende weken een kerststallen-expositie te bezoeken. In totaal zijn er twintig kerststallen te zien.

Een kerststal is een voorstelling van de geboorte van Jezus. Volgens de traditie werd Jezus in een stal geboren, wat berust op de voerbak die genoemd wordt in Lukas 2:7. Naast Jezus, Maria en Jozef zijn nog andere figuren aanwezig. Dieren, vaak een os en een ezel,  de herders die soms een paar schapen bij zich hebben en de wijzen uit het oosten, volgens de traditie drie in getal, die met kamelen zijn gekomen. 

ONTSTAAN ,,De invoering van de kerststal wordt toegeschreven aan Franciscus van Assisi, die in het jaar 1223 in Greccio (Italië) een ‘levende’ kerststal liet maken”, legt Jan van de Pavert van de Petrakerk uit. ,,Hij heeft de kerststal zoals wij die nu kennen beïnvloed. Daarvóór werd namelijk op kerstdag een kribbe geplaatst op of naast het altaar tijdens de Heilige Mis. Spoedig kwamen daar meerdere figuren bij. De franciscanen bevorderden dit gebruik in kerken en gezinnen.”

BEKENDE STALLEN Een bekende kerststal is die op het Sint-Pietersplein voor de Sint-Pietersbasiliek in Rome, een idee van Paus Johannes Paulus II. Deze kerststal bestaat sinds 1982. Een bekende levensgrote kerststal in Nederland is die in de Sint-Janskathedraal in ‘s-Hertogenbosch. In veel plaatsen is het gebruikelijk om een levende kerststal met echte mensen en dieren neer te zetten. Hierbij wordt ook aandacht besteed aan de omgeving. In Nederland is de levende kerststal van Enter bekend.

De Petrakerk in Veenendaal heeft nu twintig kerststallen in de kerk staan en deze kunnen bekeken worden. ,,Uit verschillende landen en culturen is door de familie Dreumer een imposante collectie verzameld en zij laten er nu een aantal zien.

De expositie is tot 7 januari 2022 voor en na de kerkdiensten en tijdens de open-kerk-momenten (dinsdag en woensdag tussen 14.00 en 15.30 uur, en tweede kerstdag tussen 14.00 en 16.30 uur) te bezoeken.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie