Afbeelding
Pixabay

Islamitische school in Veenendaal lijkt dichterbij te komen; college houdt zich op de vlakte

5 november 2021 om 14:05 Onderwijs

VEENENDAAL Een basisschool met islamitische grondslag in Veenendaal lijkt steeds dichterbij te komen, maar concreet kan het college nog niets melden. D66 had schriftelijke vragen gesteld over een school van stichting Al Amana in Veenendaal. De partij geeft aan dat de stichting voldoende ouderverklaringen heeft voor een aanvraag bij het Ministerie om in de gemeente een school te vestigen.

door Peter Kuijpers

D66, DENK, CDA en SP hadden vorig jaar reeds een amendement ingediend en vinden dat nu expliciet is aangetoond dat er voldoende belangstelling is voor een dergelijke school in Veenendaal. Burgemeester en wethouders laten weten kennis te hebben genomen van het ontvangen van voldoende ouderverklaringen. Maar het college geeft aan dat stichting Al Amana Scholen haar hierover formeel nog niet heeft geïnformeerd. Verder is het niet meer aan het college om de aanvraag te beoordelen. Dit ligt nu bij de minister die naast de ouderverklaringen kijkt naar meerdere aspecten. Hierbij is ook een rol weggelegd voor de onderwijsinspectie.

2023 Bij de recente aanvraag die in Veenendaal was gedaan en niet is gehonoreerd, is door de Raad van State de onderbouwing van de minister onderschreven. Een nieuw schoolgebouw in augustus volgend jaar hoeft waarschijnlijk niet beschikbaar te zijn. Dit zal op zijn vroegst in 2023 zijn. D66 vindt dat de kwaliteit van onderwijs centraal staat, maar ook de vrijheid van ouders om een school voor de eigen kinderen te kiezen die past bij hun eigen overtuiging. ,,Islamitische scholen zijn onderdeel van onze samenleving en onder deze basisscholen zitten excellente scholen. Volgens onderzoeken van RTL Nieuws valt basisschool Al Amana onder deze categorie’’, schrijft D66.

LOCATIE Het huisvesten van 170 leerlingen in een nieuwe school hoeft volgens het college niet op één locatie te zijn. Zij geeft aan dat Veenendaal de mogelijkheden op het moment van een toewijzing moet onderzoeken. Er is voldoende capaciteit om alle leerlingen in Veenendaal te huisvesten, maar er kan met een nieuwe basisschool een verschuiving van leerlingen binnen de aanwezige scholen komen. De gemeente zou dan met de vrijkomende locaties en de aanwezige leegstand moeten kijken naar de huisvesting. Het kan zijn dat het noodzakelijk is dat de leerlingen op meerdere locaties terecht komen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie