Afbeelding
Fotostudio7
De specialist

Terugkijken op een levensloop

30 mei 2023 om 14:25 Zakelijk

VEENENDAAL Mark Terlage is uitvaartverzorger. Samen met Carla, Klasine en Anneke helpt hij families het afscheid van een dierbare vorm te geven. Na het overlijden van een geliefde hebben nabestaanden een aantal dagen de tijd om samen met de uitvaartverzorger de afscheidsdienst voor te bereiden. Een intensief, waardevol proces.

,,Hoe je een afscheid vormgeeft, is heel persoonlijk”, zegt Mark. ,,Je hebt waarschijnlijk al eens een traditionele uitvaart meegemaakt: een dienst in een rouwcentrum of kerk, orgel- of pianomuziek, troostende woorden van bijvoorbeeld een dominee, een familielid dat herinneringen ophaalt… Zo’n afscheid kan volledig aansluiten bij wie de overledene was. Daarnaast merken we dat mensen steeds vaker buiten de kaders denken. Ze zoeken alternatieven voor traditionele vormen en wij vertellen graag over het brede scala aan mogelijkheden. Ons advies: laat je niet beperken door de gedachte ‘dat hoort nu eenmaal zo’.”

MUZIEK

Waarover kan een familie dan afwijkende keuzes maken, Mark? ,,Nou, bijvoorbeeld het rouwvervoer. Wil je een koets met paarden, een rouwbus, rouwfiets of zelfs een rouwcaravan? Dat kan. En dan de locatie. Liever niet in het rouwcentrum? Wellicht biedt het favoriete restaurant van de overledene wel de mogelijkheid om het afscheid daar te houden. Als het weer het toelaat, kan de plechtigheid misschien wel buiten worden gehouden, op het strand of in het bos. Durf je hart te volgen en maak van het afscheid een moment waar jullie na afloop samen warme herinneringen aan koesteren.”

LEVENSLOOP

Mark vervolgt: ,,Er zijn tegenwoordig veel manieren om tijdens een afscheid stil te staan bij het leven van de overledene. Laatst ontmoette ik zangeres Jolanda en pianist Jörgen, het duo Luizter. Na een overlijden gaan zij op uitnodiging bij een familie langs. De familie vertelt over het leven van de overleden geliefde, alle facetten komen aan bod: de mooie, maar ook de pijnlijke dingen. Jolanda en Jörgen verweven de herinneringen van de familie met zang, muziek en verhalen tot een indrukwekkende weergave van iemands levensloop. Doordat alles naadloos in elkaar overloopt, komen de woorden écht binnen. Het verhaal kan worden geïllustreerd met foto’s van momenten uit het leven van de overledene die er echt toe doen. Jeugdfoto’s, een trouwfoto, vakantiekiekjes… Bekijk hun website www.luizter.nl maar eens, dan weet je wat ik bedoel.”

ROUWPROCES

Rouwen doet pijn. Een afscheid waarin de overledene wordt herkend, kan helpen bij het rouwproces, is de ervaring van Mark en zijn collega’s. ,,Vanaf het eerste moment dat wij na een overlijden bij een familie komen, gaan we een bijzondere verbinding met elkaar aan. We zijn er als je ons nodig hebt, maar weten ook wanneer we een stapje terug moeten doen. Heb je vragen? Weet ons te vinden!”

Dit artikel wordt u aangeboden door Mark Terlage Uitvaartzorg, Parallelweg 30 Veenendaal, 0318-300725, info@markterlageuitvaartzorg.nl, www.markterlageuitvaartzorg.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie