Afbeelding
Gemeente Veenendaal

Aanpassingen regels bij arbeidsbeperking

26 maart 2023 om 14:14 Politiek

VEENENDAAL De Cliëntenraad is gevraagd hoe zij kijkt tegen een aantal punten voor een nieuwe wet. Om meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen komt er een ‘Breed Offensief’. Hierin zijn zaken uit de Participatiewet en enkele andere wetten verbeterd, zodat deze doelgroep makkelijker aan het werk komt en blijft.

door Peter Kuijpers

,,De Participatiewet schrijft een aantal voorzieningen voor. Inwoners met een kleine kans op inschakeling in het arbeidsproces met behoud van uitkering gedurende maximaal twee jaar onbeloonde additionele werkzaamheden laten verrichten op een participatieplaats. In de nieuwe verordening overwegen wij het instrument op te nemen. Zo willen we de ondersteuningsmogelijkheden uitbreiden om iedere inwoner te kunnen laten meedoen op de best passende plek’’, vraagt het college de Cliëntenraad. Nu hebben Veenendaal, Rhenen en Renswoude deze mogelijkheid nog niet meegenomen en werken zij met een sociale activering, werkstage, leerwerkplek of vormen van dagbesteding.

PREMIE De Cliëntenraad kan nu beoordelen of zij dit een goede ontwikkeling vindt, voordat de gemeente er een besluit over neemt. Zo ziet het college ook meer beschutte werkplekken dan wettelijk vereist niet als noodzaak. Zij meent dat er nu binnen deze plekken voldoende ruimte is voor kandidaten. Ook voorrang verlenen voor deze beschutte werkplekken op basis van bijvoorbeeld leeftijd of een geconstateerde arbeidsbeperking ziet Veenendaal niet als wenselijk. Wat zij wel wil gaan doen is een premie toekennen aan mensen tussen 21 en 27 jaar die duurzaam uitstromen uit de bijstand door werkaanvaarding. Tot nu was deze mogelijkheid er alleen voor mensen uit de doelgroep vanaf 27 jaar.

ZOEKTERMIJN ,,Adviesorganisatie Stimulanz heeft een handreiking geschreven over het Breed Offensief. Daarin beschrijven ze de doelgroep uitgebreider: ook jongvolwassenen tot 27 jaar met een doelgroepindicatie die parttime gaan weken en aanvullend bijstand ontvangen komen ervoor in aanmerking. Dit betekent een financiële stimulans voor inwoners met een medische urenbeperking.’’ Dat jongeren met een beperking nu een vier-weken zoektermijn hebben, vindt het college in de uitvoering belemmerd werken. Zij heeft daarom al wel besloten dat deze zoektermijn voor de doelgroep per 1 april zal zal vervallen. Voor de overige aanpassingen wacht zij het advies van de Cliëntenraad af en hoopt voor de zomer de regels aan te kunnen passen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie