De Blauwe Hel aan de rand van Veenendaal is een gesloten natuurgebied. Alleen een paar maal per jaar gaat het voor belangstellenden open.
De Blauwe Hel aan de rand van Veenendaal is een gesloten natuurgebied. Alleen een paar maal per jaar gaat het voor belangstellenden open. Aly van Eijk

Natuurrubriek Slenterpaadjes over juni: Nog even en dan is de langste dag

6 juni 2023 om 07:30 Natuur en milieu Columns

VEENENDAAL De maand juni en nog even en we hebben weer de langste dag, namelijk op de 21ste van deze maand. De dagen lengen van 1-19 juni twintig minuten en korten van 20-30 juni drie minuten.

Juni heeft verschillende namen zoals zomermaand, weidemaand, rozenmaand en braakmaand. Dat laatste komt van het vlas braken, ofwel breken. De naam juni komt van de Romeinse godin Juno, de vrouw van Jupiter. Zij was de beschermster van het huwelijk en de geboorte. Een oude volksspreuk luidt: ‘St. Barnabas die nooit de sikkel vergat, heeft de langste dag en het langste gras’. Deze spreuk stamt van omstreeks het jaar 1000 van de Jurriaanse kalender toen de langste dag rond deze datum viel, op de 21ste dus.

LANGER BLOEIEN

Er is dit voorjaar voldoende regen gevallen. De deskundigen vertelden dat het grondwaterpeil voorlopig in orde is. En je kunt het overal zien want door het koelere weer is alles langer blijven bloeien. Ik heb in het bos een veldje lelietjes-der-dalen zes weken zien bloeien. Het fluitenkruid bloeit ook nog steeds; tegelijk met de koekoeksbloemen. Daar zijn er verschillende soorten van, de wilde is roze en heeft fijne bloemblaadjes, de avondkoekoeksbloem is wit net als de nacht en de dag-koekoeksbloemen. De laatste jaren zie je ze veel in bermen. Ze worden ingezaaid om meer insecten te trekken. Samen met de grote witte margrieten, de felroze klaprozen en de prachtige hoge bloeiende grassen is het een prachtig gezicht.

(de tekst gaat onder de foto verder)


De moeraswederik die we aantroffen in het natuurgebied de Blauwe Hel in Veenendaal. - Aly van Eijk

Verder bloeit de vlier met grote witte bloemschermen, Vlier helpt tegen de vliegen, vroeger hadden mensen een vlier vlak bij de keuken staan en het werkt echt. Als je op de tuintafel wat takken zet..., afijn, vult u zelf maar in.

BLAUWE HEL

In mei en begin juni is er weer een excursie geweest in het natuurgebied de Blauwe Hel. Het gebied is van Staatsbosbeheer. Onder leiding van IVN-gidsen en maximaal zestien mensen mag je er één keer per jaar in. Dat is als de rietorchissen bloeien, de orchideeën van ons land. Het water stond erg hoog door de overvloedige regenval. De deelnemers zagen veel: veenpluis, ratelaar, veel orchissen, koekoeksbloemen, moeraswederik, wat op mimosa lijkt, met gele klein bolletjes. Maar ook de vele blauwe zeggen en grassensoorten. Waterlelies en gele plomp kon je nu goed zien want het riet was nog laag. Het was door het hoge water een avontuur om de sloot over te komen.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Ook de orchissen groeien goed in de Blauwe Hel. - Aly van Eijk

Het veenmos wat er overvloedig is, is een veelzijdig mos. Vroeger werd het ook gebruikt als isolatiemateriaal. Men dichtte er naden en kieren mee. Bloemisten gebruiken het soms in hun bloemstukjes met de kerst. Het is net een spons, veenmos kan twintig keer hun drooggewicht aan water opnemen. Het komt voor op hoogveen en arme zure gronden. Het is een echte klimaatplant want veenmos slaat CO2 op!

Kijk en geniet.

door Aly van Eijk
Reageren? Mail naar alyvaneijk@gmail.com 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie