Carolien Drewes en Kees Jan de Koning maken zich op voor de uitvoering van Die Winterreise van Franz Schubert. Het concert vindt plaats op Gedenkpark de Oude Begraafplaats van 1829 op woensdagavond 21 juni.
Carolien Drewes en Kees Jan de Koning maken zich op voor de uitvoering van Die Winterreise van Franz Schubert. Het concert vindt plaats op Gedenkpark de Oude Begraafplaats van 1829 op woensdagavond 21 juni. Hein Veld

Concert Park Klassiek op Oude Begraafplaats in Veenendaal: ‘Omstandigheden maken het bijzonder’

7 juni 2023 om 13:28 Muziek

VEENENDAAL ,,Ik ben benieuwd hoe straks de uitvoering zal gaan”, blikt basbariton Kees Jan de Koning vooruit naar Park Klassiek. Op woensdagavond 21 juni brengen De Koning en pianiste Carolien Drewes de beroemde liederencyclus Die Winterreise van Franz Schubert ten gehore. Inhoudelijk maakt De Koning zich over het volbrengen van het stuk niet al te veel zorgen. ,,Dit is niet de eerste keer dat we dit samen spelen. Het zijn de omstandigheden die het ook voor ons bijzonder maken.”

door Hein Veld

Eerst enkele huishoudelijke mededelingen; Park Klassiek wordt op 21 juni gehouden in Gedenkpark De Oude Begraafplaats van 1829 in Veenendaal, gelegen tussen Kostverloren en Weverij. Het concert is gratis te bezoeken, begint ’s avonds om acht uur en duurt tot ongeveer half tien. Het concert wordt georganiseerd door Kunstplatform Veenendaal in samenwerking met Vrienden van Gedenkpark De Oude Begraafplaats van 1829. Park Klassiek is eveneens tot stand gekomen dankzij de medewerking van cateraar Fair Food & More en door raad en daad van bedrijven en instanties. Halverwege het concert is er een pauze.

CONCERT IN OPEN LUCHT

Nu terug de omstandigheden waar De Koning het eerder over had. ,,In een zaal”, legt hij uit, ,,heb je de reflectie van het geluid. Je hoort als het ware hoe het stuk moet klinken. Met een uitvoering in de open lucht zijn de omstandigheden anders. In de open lucht moet je gedurende het concert steeds op zoek naar de balans in de muziek. Voor ons geeft dat aan Park Klassiek een speciale dynamiek. Wat Park Klassiek eveneens bijzonder maakt, is de enscenering. Ik heb begrepen dat toehoorders dicht bij het podium zitten. Een dergelijke nabijheid van het publiek geeft een concert in de open lucht vaak extra levendigheid. Ik denk dat Park Klassiek in alle opzichten een echt avontuur wordt!”

Voor pianiste Carolien Drewes kan spelen in de open lucht extra kleur geven aan een concert. ,,De natuur kan elementen aan een uitvoering toevoegen. Je hoort de vogels, het ruisen van de wind, geluiden van verder weg.” Maar ze erkent ook de extra opgave waar de musici zich voor geplaatst zien. ,,In de buitenlucht vervliegt de muziek redelijk snel. Ik heb begrepen dat op het podium een tent of overkapping wordt geplaatst. Met een dergelijke voorziening kunnen de tonen in zekere mate weerkaatsen. Dat komt het concert dan weer ten goede.”

LEVENDE MUZIEK

Voor de uitvoering van Die Winterreise is een overzicht van de tekst samengesteld, zowel in het Duits als in het Nederlands. ,,Ik zou aan de bezoekers willen vragen”, stelt Drewes, ,,om niet alleen mee te lezen, maar vooral ook te letten op de dynamiek tussen zang en piano op het podium. Levende muziek bestaat bij de kracht van de expressie van uitvoerende artiesten.” 

Begraafplaats van 1829
Componist Franz Schubert (1797-1828) kwam in 1827 een aantal samenhangende gedichten tegen onder de titel Die Winterreise. De gedichten waren geschreven door de Duitse dichter Wilhelm Müller (1794-1827). Later dat jaar vond Schubert opnieuw een aantal gedichten van Müller, die hij met de teksten uit zijn eerste vondst verwerkte in de liederencyclus die hij ook Die Winterreise noemde.
Tijdens Park Klassiek brengen basbariton Kees Jan de Koning en pianiste Carolien Drewes deze liederencyclus ten gehore. De Koning wijst in een inleiding op het concert op de overeenkomst in de tijd van de Oude Begraafplaats van 1829 en van het ontstaan van de liederencyclus in 1827. Die Winterreise geldt als een hoogtepunt in de Duitse Romantiek, de periode in de kunstgeschiedenis van ongeveer 1798 tot ongeveer 1835.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie