Een overzichtsfoto van de RK Gedachteniskerk in Rhenen.
Een overzichtsfoto van de RK Gedachteniskerk in Rhenen. Chris van Hunnik

Komt er een nieuwe toekomst voor de Gedachteniskerk?

20 januari 2022 om 07:30 Maatschappelijk

RHENEN Het bestuur van de Stichting Vrienden van de Gedachteniskerk maakt spannende weken mee. Binnenkort moet duidelijk worden of het gebouw behouden kan worden en een bestemming krijgt voor herdenken en maatschappelijke en culturele activiteiten. Ook is het belangrijk dat de leden van de lokale R.K.-geloofsgemeenschap gebruik kunnen blijven maken van het gebouw.

Al ruim twee jaar geleden hebben een aantal parochianen het initiatief genomen om de kerk te behouden als gedachtenismonument en als plek van samenkomst. Een jaar later is de Stichting Vrienden van de Gedachteniskerk opgericht, waarin ook de Historische Vereniging en Oudheidkamer Rhenen en de stichting Slag om Grebbeberg zijn vertegenwoordigd. Samen zetten zij de schouders eronder om het gebouw te behouden voor de Rhenense gemeenschap en ver daarbuiten. 

VERBONDENHEID Door herdenken op bijzonder wijze centraal te stellen hopen zij het herdenking-toerisme een nieuwe impuls te geven, terwijl verbondenheid met de lokale gemeenschap een belangrijk uitgangspunt is. ,,We hebben van het Bestuur van de Parochie Zalige Titus Brandsma (die als verkopende partij optreedt) de kans gekregen met een plan te komen om het gebouw op toekomstbestendige wijze te ontwikkelen en te gaan exploiteren”, vertelt voorzitter Monique van de Vijver. 

Het is moeilijk om niet enthousiast te worden van het verrassende advies

Dankzij een subsidie van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en een gift van de stichting Voormalig Gast- en Weeshuis kon de Stichting een herbestemmings- en haalbaarheidsonderzoek uit laten voeren door het gespecialiseerde bureau Hylkema Erfgoed. Dat onderzoek gaat uit van de kennis, ideeën en wensen die leefden bij de Stichting. ,,Het is moeilijk om niet enthousiast te worden van het verrassende advies”, vervolgt Monique. ,,Het komt tegemoet aan de wensen en bezwaren van verschillende partijen, met respect voor het gebouw en haar historie.”

GROTE KANS ,,Het is een grote kans om Rhenen en het historisch toerisme op de kaart te zetten”, zegt oud-voorzitter van de HVOR Willem van Ommeren. ,,Het is een eenmalige kans om de bestaande voorzieningen zoals het Stadsmuseum en de herdenkingsplaatsen aan WO II met elkaar te verbinden, het wordt een parel aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug.” 

Achter de schermen werkt de Stichting Vrienden van de Gedachteniskerk aan scenario’s voor een doorstart. In februari wordt de kerk gesloten en zullen de lokale vrijwilligers van de geloofsgemeenschap stoppen met de exploitatie van het gebouw. De zorg en het verdriet om dreigend verval en verlies van hun mooie Gedachteniskerk wordt door velen gevoeld. 

Meer dan 75 jaar hebben we ons met hart en ziel ingezet voor deze kerk en dit monument

VERANTWOORDELIJKHEID ,,Meer dan 75 jaar hebben we ons met hart en ziel ingezet voor deze kerk en dit monument. We willen dit gebouw niet kwijt en we hebben een historische verantwoordelijkheid om het te behouden. We kunnen ons niet veroorloven dat het leeg komt te staan. Het zal snel in verval raken, en dat mag niet gebeuren”, zegt Jan Peek, die als kleine jongen al de mis diende en samen met zijn vrouw Nel hun leven lang zeer actief betrokken zijn geweest.

,,De kerk werd in de jaren 50 van de vorige eeuw gebouwd met geld dat werd ingezameld via de zogenaamde ‘steentjesactie’. Deze was georganiseerd door een betrokken parochiaan en werd met een landelijke televisie-uitzending ondersteund door de katholieke omroep KRO. Maar liefst 465.000 gulden werd in korte tijd ingezameld, waarmee de bouw doorgang kon vinden.” 

NIET NAAR PROJECTONTWIKKELAAR Bestuurslid Chris van Hunnik vindt daarom dat het gebouw eigenlijk van de hele bevolking is, die destijds dit enorme bedrag bij elkaar heeft gebracht om de slachtoffers van de Grebbeberg en de Tweede Wereldoorlog in Nederland te herdenken. ,,Het kan en mag niet zo zijn dat dit gebouw in handen van een projectontwikkelaar komt. We hopen daarom van ganser harte op medewerking van de parochie en goedkeuring door het Bisdom Utrecht. Het voorliggende advies biedt hiervoor zeker een goede basis.”

Wie de ontwikkelingen wil volgen of steunen kan zich opgeven als Vriend van de Stichting via de website , of een email sturen naar info@gedachteniskerkrhenen.nl 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie