Afbeelding
BDUmedia archief

Veenendaal opnieuw onder repressief toezicht

24 januari 2022 om 10:30 Economie

VEENENDAAL Provincie Utrecht stelt de gemeente met de begroting voor 2022 opnieuw onder repressief toezicht. ,,Wat we zien is dat de provincie kritisch is. Maar Veenendaal heeft een repressief toezicht, dus we hebben onze zaakjes op orde’’, laat wethouder Marco Verloop weten. Wel onderschrijft hij dat er veel ontwikkelingen zijn die effect hebben op de financiële positie van gemeenten.

,,Deze onderwerpen hebben onze specifieke aandacht en zal de provincie in de planning- en controldocumenten nauwlettend volgen. We hebben altijd een kort lijntje met de provincie, een goede samenwerking. Wij delen op tijd onze rapportage.’’ Provincies doen financieel een controle of haar gemeenten een sluitende begroting hebben. Zo stelde Utrecht dat Veenendaal het risico van de Jeugdzorg niet heeft benoemd en mee heeft laten wegen in de berekening van het noodzakelijke weerstandsvermogen. ,,We zien het risico wel, maar dit hoort voor ons niet tot de top-10.’’ Natuurlijk zal Veenendaal dit wel nauwlettend blijven volgen.

De gemeente verwacht nog een onderzoeksrapport van de Rekenkamer over de kostenbeheersing van de jeugdhulp. Zij zal deze delen met de provincie, zodat deze ook zicht heeft op de ontwikkelingen. Tevens zal Veenendaal de suggestie overnemen van de provincie om bij de kapitaalgoederen zich niet alleen te richten op de geplande activiteiten voor het komend jaar. Zij zal ook de meerjarige ontwikkeling meenemen. Voor dit meerjarig perspectief is Veenendaal zich bewust dat zij vanaf 2024 geen structureel en reëel evenwicht had. Met de septembercirculaire 2021 veranderden de budgettaire effecten en is er nu sprake van een structureel sluitend meerjarenperspectief.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie