Afbeelding
Pixabay

Stijging lokale belastingen in Veenendaal

3 oktober 2021 om 12:56 Politiek

VEENENDAAL Veel lokale belastingen gaan volgend jaar weer omhoog. ,,We hebben afgesproken deze met 1,5 procent geïndiceerd te gaan verhogen’’, laat wethouder Marco Verloop weten. Dit is eerder voorgesteld in de Programmabegroting 2022-2025. De gemeenteraad moet nu op de verschillende verordeningen instemmen met de stijging van de tarieven voor komend jaar voor huishoudens en bedrijven.

Een aantal belastingen die een verhoging krijgen zijn de onroerende zaakbelastingen, wat per woning en bedrijfspand kan verschillen. En de rioolbelasting die ongeveer een halve euro tot zo’n vijf euro zal stijgen. Maar ook voor de hondenbelasting is het voorstel deze te blijven innen met een verhoging naar 92,04 euro voor één hond. De tarieven voor de reclamebelasting moet de gemeenteraad voor 2022 weer opnieuw vaststellen, net als de precariobelasting. Voor alles van stoeptreden tot terrassen. De toeristenbelasting zou volgend jaar moeten stijgen van 1,10 naar 1,12 euro. En de bijdrage van winkels voor de BIZ stijgt tussen de 4 tot 13 euro.

KOSTENDEKKEND Verder moet de raad beslissen over de nieuwe tarieven voor zaken die je op het gemeentehuis geregeld wilt hebben. Van een nieuw reisdocument tot bouwprojecten. ,,Bij een aantal activiteiten willen we zorgen dat we dit kostendekkend kunnen blijven verzorgen. Dit kan een stijging en soms een daling in de belastingverordening geven’’, legt de wethouder nog wel uit. Hier gaat het bijvoorbeeld om het gebruik van het rouwcentrum De Munnikenhof en bij de lijkbezorgingsrechten. ,,En soms verandert een belastingverordening door een aanpassing in beleid, zoals bij de afvalstoffenheffing.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie