De Oekraïense vluchtelingenfamilies Tveritina, Balandiak en Shenkevych, gehuisvest in de Thijmse Berg in Rhenen reageren verheugd op de actie. In het midden links Wim Werkman, rechts in het midden René van Holsteijn.
De Oekraïense vluchtelingenfamilies Tveritina, Balandiak en Shenkevych, gehuisvest in de Thijmse Berg in Rhenen reageren verheugd op de actie. In het midden links Wim Werkman, rechts in het midden René van Holsteijn. Eigen foto

Rotaryclubs Veenendaal en Rhenen initiëren boodschappenactie voor Oekraïne

17 mei 2022 om 07:03 Maatschappelijk

VEENENDAAL/RHENEN In maar liefst dertien supermarkten in Veenendaal, Rhenen, Elst en Achterberg vindt op vrijdag 20 en zaterdag 21 mei een actie plaats voor Oekraïense oorlogsvluchtelingen. De drie Rotaryclubs uit Veenendaal en Rhenen namen het initiatief voor de actie. ,,Als je de ellende ziet in Oekraïne kán je niet stil blijven zitten.”

door Rick Praamstra

De oorlog in Oekraïne laat niemand onberoerd. Kapotgebombardeerde gebouwen, bange Oekraïners in schuilkelders, metrotunnels, theaters en fabrieken, miljoenen vluchtelingen en doden op straat. Dat is wat vooral te zien en te horen is als het over de oorlog gaat in het Oost-Europese land. 

DISTRIBUTIE Maar ondertussen vindt er een verborgen ramp plaats, vertelt René van Holsteijn, voorzitter van Rotaryclub Rhenen-Veenendaal. ,,Er zijn inmiddels 12 miljoen vluchtelingen, de helft daarvan zit nog gewoon in Oekraïne. Op het platteland en in dorpen is de distributie van levensmiddelen veel moeilijker dan in grote steden. Wij kregen van onze leden die veel vrienden hebben in Oekraïne signalen dat er iets moest gebeuren.” 

Wim Werkman van Rotaryclub Veenendaal-Regio schetst de situatie in een van die dorpen. ,,Voor de oorlog woonden daar zo’n 3000 mensen, nu zitten er 30.000 tot 40.000 vluchtelingen. Op heel veel plekken is er behoefte aan voedsel.”

DISPLAY Op 20 en 21 mei zullen er in dertien supermarkten speciale displays staan met producten waarvan het Rode Kruis Polen (vanaf dat land worden de goederen gedistribueerd naar Oekraïne) zegt dat daar de grootste behoefte aan is. Te denken valt aan babyvoeding, blikgroenten, blikvlees en douchegel. Via handscanners of productkaartjes met de streepjescode bij de kassa koop je als klant de producten, maar neem je ze niet mee. De supermarkten weten aan het eind van de dag welke producten voor Oekraïne zijn en houden deze apart voor de actie.

SAMENWERKING De actie heeft de leus ‘Samen voor Oekraïne’ en deze is niet zomaar gekozen, verduidelijkt Werkman. ,,Het zijn niet alleen de Rotaryclubs die samenwerken, maar ook met het Rode Kruis, de supermarkten en het bedrijfsleven zijn de contacten uitstekend. Er is zoveel enthousiasme ontstaan om een succes te maken van deze actie, dat is mooi om te zien.”

Met ongeloof en afschuw zien Van Holsteijn en Werkman de oorlog aan. Het motiveert hen om in hun rol en met hun contacten zoveel mogelijk te helpen, vertellen ze. ,,Je voelt je onmachtig”, zegt Van Holsteijn. ,,Op deze manier kan ik toch een klein beetje helpen”. Werkman: ,,Bij mij is het vooral ook om binnen mijn eigen mogelijkheden de levensomstandigheden van vluchtelingen te verbeteren en via samenwerking bij alle partijen enthousiasme kweken.”

De voorzitter van Rhenen-Veenendaal denkt, net als Werkman, dat de actie een succes zal worden. ,,We hebben wel een idee, maar we zeggen niets over een einddoel. Ik zie dat er veel mensen enthousiast zijn en we zien wel waar het op uitkomt. Het belangrijkste is dat men er positief op gaat reageren en dat veel mensen gaan meedoen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie