Afbeelding
Aart Aalbers

Naam Margaretha Weppelman-Vink op monument geplaatst

3 mei 2022 om 11:45 Historie

VEENENDAAL De naam van Margaretha Weppelman-Vink is op het Monument der Gevallenen aan de Kerkewijk in Veenendaal geplaatst. 

Onlangs werd bekend dat de Veenendaalse Margaretha (Greet) Weppelman-Vink in januari 1945 in Scherpenzeel om het leven is gekomen door oorlogsgeweld. Een getuige meldde zich na een oproep in deze krant waarna de ontbrekende puzzelstukjes gelegd konden worden. De Historische Vereniging Oud Veenendaal diende daarom een aanvraag in bij het college van burgemeester en wethouders van Veenendaal om de naam van Margaretha Weppelman-Vink toe te voegen aan het Monument der Gevallenen bij station Veenendaal-Centrum. 

,,Op het oorlogsmonument mogen geen slachtoffers ontbreken, omdat iemand geen kinderen had, informatie niet is doorgegeven of niet beschikbaar is, of omdat er geen getuigen waren: we willen iedereen eren’’, zei Aart Aalbers van de HVOV toen. Eerder zijn al twee namen van Veenendalers toegevoegd van wie de werkgroep had aangetoond dat ook zij oorlogsslachtoffers waren.

Nu staat de naam van Weppelman-Vink dus op het monument, precies op tijd voor de dodenherdenking van woensdagavond. De omgeving van het monument wordt dinsdag gepoetst en ook worden er bloembakken geplaatst. 

(de tekst gaat onder de foto verder)


De bordjes op begraafplaats Munnikenhof zijn al geplaatst voor de wandeling langs de graven van oorlogsslachtoffers. - Aart Aalbers

Ook bij de wandeling op de Algemene Begraafplaats aan de Munnikenweg wordt op 4 mei stil gestaan bij het graf van Weppelman-Vink. De werkgroep Graven Oorlogsslachtoffers Munnikenhof van de Historische Vereniging Oud Veenendaal gaat dit jaar op de dag van de Nationale Dodenherdenking weer een gezamenlijke wandeling maken langs de graven van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. 

Bij de graven zijn maandag de tekstborden met informatie over de slachtoffers al geplaatst. Bij het graf van Margaretha Weppelman-Vink is dit jaar voor de eerste keer een tekstbord geplaatst. De wandeling begint om 15.00 uur en duurt ongeveer drie kwartier. De bordjes blijven nog staat tot en met dinsdag 10 mei zodat ook na 4 mei de wandeling nog te maken is.

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie