Afbeelding
Jan van den Brink

Officiële opening tentoonstelling Van Goyen: ’Geen restricties voor Stadsmuseum Rhenen’

13 november 2021 om 10:00 Kunst

RHENEN Met een welhaast hoorbare cri de coeur reageerde Maike Woldering, directeur van ‘Stadsmuseum Rhenen’, vrijdagavond tijdens de officiële opening van de expositie ‘Gezicht op Rhenen’ op de woorden van burgemeester Hans van der Pas die vertelde dat er geen restricties gelden voor het museum, nu er vanwege de hevig oplopende positieve uitslagen het demissionair kabinet noopt tot weer strenge maatregelen. Met andere woorden het museum aan ‘De Markt’ mag blijvend bezoekers en ontvangen.

Door Henk Jansen

Voor een goed bezette gehoorzaal was het de museum directeur die als eerste het woord nam en voor de zoveelste keer, sinds het schilderij ‘Gezicht op Rhenen’ van Jan van Goyen een fraai zelfstandige plek in haar museum heeft gekregen, sprak van een schilderij dat iedereen gezien moet hebben. Een dergelijk mooi werk over Rhenen is volgens haar nog nooit te zien geweest in het museum. Zij dankte in haar speech tal van betrokkenen, die aanwezig waren tijdens de officiële opening. 

Vervolgens sprak burgemeester Hans van der Pas waarderende woorden. Waarin hij ook rechtvaardigde dat ‘Stichting Gast- en Weeshuis Rhenen’ 25.000 euro doneerde om het doek van Jan van Goyen in het bezit te krijgen van ‘Stadsmuseum Rhenen’, waarvoor 350.000 euro nodig is. 

Kinderburgemeester Waled nam ook plaats achter het spreekgestoelte en vertelde dat hij ook van kunst hield en hoopte dat veel mensen naar het mooie schilderij komen kijken. Ook was Henk Deijs aanwezig die een aantal woorden sprak. 

Aan de ‘twee’ burgemeesters vervolgens de eer om niet alleen een wit laken, dat vastzat aan oer-Hollandse wasknijpers, weg te trekken waarin een beeltenis van Jan van Goyen verscheen. Daarmee was de handeling van de twee nog niet gedaan. Op het palet dat Jan van Goyen in zijn linkerhand had stonden 3 rondjes afgebeeld. Waar vervolgens de initialen van de schilder moesten worden geschilderd. Ook Henk Deijs werd die eer geschonken. Het was kinderburgemeester Waled die van een vaste schilderhand blijk gaf. Na het officiële gedeelte begaven de vele genodigden zich naar de ‘eigen zaal’ die ‘Gezicht op Rhenen’ heeft gekregen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie