Rhenens burgemeester Hans van der Pas.
Rhenens burgemeester Hans van der Pas.

Akkoord voor onderzoek gemeentegrens Rhenen met Veenendaal

1 februari 2017 om 14:13 Algemeen

RHENEN/VEENENDAAL - De Rhenense gemeenteraad is op 31 januari akkoord gegaan met een uitgebreid onderzoek naar de problemen rond de gemeentegrens met Veenendaal in het gebied tussen de rondweg Oost en de Cuneraweg. De gemeentegrens loopt bij een aantal woningen over hun grondgebied.  

Oud zeer

Er bleek nogal wat oud zeer te zitten bij enkele partijen. Vooral de SGP was niet blij dat er nu weer wordt gesproken over de gemeentegrens, terwijl daarover in 2009 door Rhenen een raadbesluit was genomen.  Fractieleider Gert van Laar: “Destijds hebben we een voorstel gedaan aan Veenendaal voor een grenscorrectie. Het toenmalige Veenendaalse college heeft dat echter nooit doorgespeeld naar de Veenendaalse raad. Ik wil eerst een oordeel van Veenendaal daarover, voordat we weer een nieuw onderzoek gaan instellen”.

Motie

Hij had daarvoor een motie ingediend. Portefeuillehouder, burgemeester Hans van der Pas was niet gelukkig met dit initiatief. “In 2009 kenden beide gemeenten een ander college en een andere gemeenteraad, ook de huidige burgemeesters waren toen nog niet in functie. Het voorstel is voor nu ook niet meer relevant omdat we de aanpak anders willen”.  Van der Pas, in samenspraak met burgemeester Wouter Kolff van Veenendaal, wil beginnen met een onderzoek onder de 300 bewoners van de 75 woningen in het betreffende gebied en daarna in gezamenlijkheid van de beide gemeenten tot een volgende stap komen.  Fractieleider Nico Drost van de CU is het van harte met hem eens: “We moeten ons nu dienstbaar opstellen ten opzichte van de bewoners, als zij problemen ervaren, bijvoorbeeld op het gebied van huisvuil of de aanleg van glasvezel, moet dat worden opgelost”. 

Oordeel

Wat die oplossing wordt, is afhankelijk van de resultaten van het onderzoek en als dat leidt tot een grenscorrectie dan wordt het voorstel van 2009 ook weer bekeken. Van der Pas: “Maar het kan ook zijn dat er praktische oplossingen zijn voor de ingebrachte problemen zonder aanpassing van de grenzen”. Uiteindelijk moeten de raden hun oordeel uitspreken over gekozen oplossingen. De uitleg en toezeggingen waren voldoende voor de SGP om de motie in te trekken.

Kosten

Van der Pas neemt een suggestie vanuit de raad over om de resultaten van het onderzoek aan de gezamenlijke raden van Rhenen en Veenendaal en de bewoners van het grensgebied te presenteren, bij bijvoorbeeld restaurant De 3 Zussen, dat zich ook in het grensgebied bevindt.
De kosten van het onderzoek zijn geraamd op 40.000 euro, Rhenen neemt daarvan 10.000 euro voor zijn rekening.  De verdeling van de kosten is naar rato van het aantal inwoners van de gemeenten. Een Veenendaalse Raadscommissie ging al eerder deze maand akkoord met het onderzoeksvoorstel. 
 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie