Veenendaal en de politie zetten sterk in op daling van woninginbraken.
Veenendaal en de politie zetten sterk in op daling van woninginbraken.

Misdrijven 2016 in Veenendaal verder gedaald dan in 2015

19 januari 2017 om 10:40 Algemeen

VEENENDAAL - Uit het ‘Veiligheidsbeeld regio Utrecht’ van bureau Regionale Veiligheidsstrategie blijkt dat in 2016 het totaal aantal geregistreerde misdrijven in Veenendaal met -7% is gedaald ten opzichte van 2015. Dit is een sterkere daling dan de gemiddelde ontwikkeling in Midden Nederland.

De afname in Veenendaal is vooral terug te zien bij het aantal geweldsmisdrijven (-11%), fietsendiefstallen (-28%), vernielingen (-12%) en winkeldiefstal (-14%). Woninginbraken (+5%) blijft een lastige stijger en jeugdoverlast (+16%) ook.

Tevreden

Burgemeester Kolff is tevreden met de doorzettende daling van criminaliteit maar wil sterk blijven inzetten op woninginbraken: “De gemeente en politie zetten in 2017 nog meer in op bewustwording bij bewoners. We willen WhatsApp groepen, Burgernet, Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) verder onder de aandacht brengen en de buurTent vaker inzetten. Daarnaast zal de politie notoire woninginbrekers vaker controleren en dichter op de huid zitten.”

Stijging

Ondanks vele inspanningen, steeg het aantal woninginbraken in 2016 licht. De afgelopen jaren zijn de cijfers echter structureel lager dan daarvoor. Het net sluit zich steeds beter. Inmiddels zijn er al 85 WhatsApp groepen actief in Veenendaal.

Deze groepen zijn in het leven geroepen om alert te zijn op verdachte situaties in de buurt en deze te melden bij de politie via 1-1-2. Hiermee worden bewoners alert gemaakt om op te letten in hun woonomgeving. Het blijft van belang dat bewoners voldoende preventiemaatregelen nemen waardoor de kans op een geslaagde inbraak afneemt. Daarover blijven de gemeente en politie onverminderd communiceren.

Winkeldieven

Eind 2015 is het aansprakelijk stellen van winkeldieven actief onder de aandacht gebracht bij ondernemers. Ondernemers die meedoen aan deze aanpak hebben een sticker achter hun ruit zitten waar op staat dat winkeldieven €181 betalen. Het aantal autokraken is in 2016 gestegen ten opzichte van 2015. Er zijn verschillende automerken die in trek zijn bij autokrakers voor navigatiesystemen of airbags. Het aantal meldingen over jeugdoverlast is gestegen. Meldingen jeugdoverlast hebben een signalerende functie. Politie en boa’s stimuleren ook dat bewoners melden en ontvangen graag informatie waar en wanneer bewoners te maken hebben met overlast.

Dit helpt de politie en boa’s om gerichter toezicht te houden. Veel meldingen gaan over geluidsoverlast. De jongeren zijn meestal goed aanspreekbaar. Als de overlast voortduurt, dan gaat het wijkteam hierover in gesprek met bewoners en worden ook ouders geïnformeerd.

Belangrijk

Bewoners en ouders kunnen namelijk vaak een belangrijke rol hebben om te zorgen dat de overlast stopt. Bij meer ernstige overlast zullen door de partners van het wijkteam, gemeente, politie, woningcorporatie, Veens en CJG-acties worden ingezet.

Integraal Veiligheidsplan

De samenwerkende partners van het Integraal Veiligheidsplan hebben gewerkt aan het uitvoeringsplan van 2017. Hierin staan de projecten, maatregelen en activiteiten die in 2017 worden uitgevoerd. De prioriteiten blijven gelijk (veilig wonen, veilig ondernemen, jeugd en veiligheid en veilige leefomgeving). Wel krijgt het onderwerp woninginbraken komend jaar meer aandacht. Samen zetten we de volgende stap om de ambities benoemd in het plan te gaan halen. 
 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie