Voorzitter Auke Noppe nam de Cultuurprijs 2017 in ontvangst. Hij kreeg die uit handen van wethouder van Cultuur Arianne Hollander. (Foto: Jaap Pilon)
Voorzitter Auke Noppe nam de Cultuurprijs 2017 in ontvangst. Hij kreeg die uit handen van wethouder van Cultuur Arianne Hollander. (Foto: Jaap Pilon)

Harmonie Caecilia wint Cultuurprijs 2017

5 november 2017 om 21:19 Algemeen

Veenendaal - Harmonie Caecilia staat voor traditie, meesterschap maar vooral ook voor vernieuwing. Deze kwalificatie van de jury bracht harmonie Caecilia vrijdagavond in theater De Lampegiet de fel begeerde Cultuurprijs 2017.

De harmonie was samen met de kunstenaars Linette Dijk en Biek van Galen door de jury voor de prestigieuze prijs genomineerd uit een grote diversiteit aan inzendingen. De jury was van mening dat harmonie Caecilia de Cultuurprijs 2017 verdient omdat zij overtuigend de weg naar boven heeft gevonden. “Een klasse hoger spelen betekent ook je steeds opnieuw waarmaken op het hoogst haalbare podium. Met die uitdagende en speelse attitude lukt het om de kwaliteit van de harmonie steeds weer te verhogen én om als een magneet jong talent te binden. De muziek is sprankelend fris en doortastend”.

Voorbereidingen

Na de verlossende woorden van de juryvoorzitter klonk gejuich op uit de volle zaal in het theater. Dat gejuich had nog luider kunnen klinken wanneer de 50 leden van de harmonie zelf ook aanwezig hadden kunnen zijn tijdens het Cultuurgala. Zij waren echter druk bezig met de voorbereidingen voor hun najaarsconcert, dat een dag later in De Basiliek gehouden zou gaan worden. Het was een trotse voorzitter Auke Noppe, die de Cultuurprijs 2017, namens de gehele harmonie uit handen van wethouder van Cultuur Arianne Hollander op het podium van De Lampegiet in ontvangst mocht nemen.

Sculptuur

De prijs (een cheque van € 2000.- en een sculptuur gemaakt door de Veenendaalse beeldend kunstenaar Frank Boogaart) werd door Noppe dankbaar aanvaard. Harmonie Caecilia, met als thuisbasis het gebouw aan de Hovystraat 21, promoveerde twee jaar geleden onder leiding van dirigent Anton Weeren naar de hoogste divisie op amateurniveau. Het muziekgezelschap heeft een lange geschiedenis. Het werd in 1904 opgericht als tegenhanger van de Scheepjeswolharmonie die tijdens de inhuldiging van koningin Wilhelmina in 1898 haar eerste optreden verzorgde.

Scheepjeswolharmonie

Het was overigens prachtig om te zien dat deze Scheepjeswolharmonie, tijdens het Cultuurgala een optreden verzorgde. Caecilia werd opgericht ten huize van schilder Johannes Nannenberg aan de Wilhelminastraat, vanouds ‘t Lombok geheten en heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. Vooral de bekostiging van de muziekinstrumenten en het bemachtigen van een oefenlokaal hebben de harmonie de afgelopen honderd jaar veel hoofdbrekens gekost. Nu, 113 jaar na de oprichting is Harmonie Caecilia niet meer weg te denken uit de Veenendaalse gemeenschap.

Cultuurvrijwilliger

Niet alleen Caecilia werd tijdens het Cultuurgala als winnaar van de Cultuurprijs Veenendaal 2017 in de bloemetjes gezet, ook de winnaar van de Cultuurvrijwilligersprijs 2017 werd bekendgemaakt. Deze prijs werd uitgereikt aan René Keulers, die zich op muzikaal gebied op vele terreinen als vrijwilliger in Veenendaal verdienstelijk heeft gemaakt.

De vrijwilligersprijs is voor René Keulers. (Foto: Jaap Pilon)
René Keulers na afloop van het gala. (Foto: Jaap Pilon)
Genomineerde Linette Dijk wordt geïnterviewd. (Foto: Jaap Pilon)
Genomineerde Boek van Galen tijdens het gesprek tegenover de zaal. (Foto: Jaap Pilon)
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie