Wederzijdse waardering voor elkaar bij Hendriks Stalen Bekistingtechniek: van links naar rechts Albert Jan van Eldik, Basht Bavian en Breunis van de Pol.
Wederzijdse waardering voor elkaar bij Hendriks Stalen Bekistingtechniek: van links naar rechts Albert Jan van Eldik, Basht Bavian en Breunis van de Pol.

‘Ik voel me echt welkom hier’

16 januari 2018 om 23:56 Algemeen

Veenendaal - Iedereen doet mee. Dat is het motto van de Participatiewet. De gemeente Veenendaal, HetWerktNu, het WerkgeversServicePunt FoodValley en veel werkgevers spannen zich samen in om ook mensen met een bijstandsuitkering weer volledig mee te laten doen. In de serie ‘Met succes uit de bijstand’ laten we aansprekende voorbeelden zien. In deze aflevering volop enthousiasme en motivatie bij Hendriks Stalen Bekistingtechniek B.V.

Christen

Basht Bavian kwam twee jaar geleden naar Nederland vanuit Iran, waar hij als christen zijn leven niet zeker was. Basht woont in Rhenen en fietst iedere ochtend naar Veenendaal waar hij sinds vorig jaar werkt bij Hendriks Stalen Bekistingtechniek. Daar maken ze stalen wand- en tunnelbekistingen waarmee wanden en plafonds voor de woningbouw worden gestort. “De eerste periode kwam Basht twee dagen in de week”, vertelt Albert Jan van Eldik, projectmanager bij Hendriks. “Daarnaast volgde hij drie dagen in de week een inburgeringscursus en Nederlandse les. Sinds begin dit jaar werkt hij hier iedere dag.” Albert Jan werd namens WerkgeversServicePunt FoodValley benaderd door Franka van Schuppen, accountmanager bij de gemeente Veenendaal. “Toen zij vroeg of we een plek hadden voor een statushouder twijfelde ik eerlijk gezegd eerst wel. Het sociaal-maatschappelijke aspect ervan sprak me direct aan, maar of het in de praktijk zou werken, wist ik niet. Achteraf bleek die twijfel absoluut niet nodig. Basht is heel gemotiveerd en leergierig en hij past zich makkelijk aan. Het gaat echt bijzonder goed.”

Scholingsbudget

Bij de eerste kennismaking had Basht een keurige map met diploma’s en certificaten bij zich. “Maar het was allemaal in het Farsi dus we konden het niet lezen”, vertelt Albert Jan. “Basht kwam wel heel betrouwbaar over en in de praktijk bleek hij een goede lasser. Maar, lassen is niet een vak apart bij ons. De meeste medewerkers zijn allround constructiebankwerkers die ook kunnen lassen. Gelukkig leert Basht heel graag en snel.” En daarvoor biedt Hendriks ook alle ruimte. “Iedere medewerker heeft een persoonlijk ontwikkelingsplan en voor iedereen is er een scholingsbudget”, vertelt chef productie Breunis van de Pol. “Basht volgt nu nog Nederlandse les maar hij kan straks ook vakcertificaten gaan halen.”

Vrijheid

Basht vindt het fijn dat hij naar Nederland is gekomen. “Ik ben heel blij met de vrijheid in Nederland”, zegt hij. “Ik kan hier gewoon christen zijn. En de mensen zijn heel aardig voor me, ik voel me echt welkom hier.” Over de kansen die Hendriks hem biedt, is hij al even positief. “Ik leer hier veel en ik word ook goed geholpen.” Breunis beaamt dat. “Er werken hier mensen uit allerlei verschillende landen. In het begin was de taalbarrière een groot probleem maar inmiddels is iedereen daaraan gewend. De meeste medewerkers zijn heel flexibel en helpen anderen te leren, door hen stap voor stap mee te laten lopen.” Basht knikt en vult lachend aan: “De beste mensen van Nederland werken hier bij Hendriks!”

Albert Jan is blij met de keuze een statushouder een plek te bieden. “Eigenlijk hadden we niets te verliezen. Basht werkte hier twee dagen in de week en werd betaald door de gemeente. Hij heeft zich helemaal zelf in de praktijk bewezen en we hebben er nu gewoon een heel goede en gemotiveerde collega bij!”

Heeft u ook interesse om iemand uit de bijstand of een statushouder een kans te geven binnen uw bedrijf? Het WerkgeversServicePunt FoodValley helpt u daar graag bij. Kijk voor meer informatie op wsp-regiofoodvalley.nl of neem contact op met Franka van Schuppen, accountmanager bij de gemeente Veenendaal, via 0800-6688666 of franka.van.schuppen@veenendaal.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie