Het Veenendaalse stadsstrand blijft grotendeels behouden. Het heeft haar bestaansrecht bewezen en gaat een nieuwe toekomst tegemoet. (Foto: Jaap Pilon)
Het Veenendaalse stadsstrand blijft grotendeels behouden. Het heeft haar bestaansrecht bewezen en gaat een nieuwe toekomst tegemoet. (Foto: Jaap Pilon)

Stadsstrand blijft in centrum!

25 februari 2018 om 22:22 Algemeen

Veenendaal - Na jaren van onzekerheid is vorige week donderdag een definitief besluit genomen over de toekomst van het stadsstrand in het centrum van Veenendaal. Het college van B&W vroeg de gemeenteraad in te stemmen met een voorkeursvariant uit zes plannen voor het veelbesproken bouwproject 10, Brouwerspoort-stadsstrand. In het voorkeursmodel blijft een groot deel van het huidige stadsstrand intact en wordt er aan de Tuinstraatzijde en de Helling gebouwd.

Wensen

Met dit plan heeft het college rekening willen houden met de wensen van zowel de omwonenden als de ondernemers in het winkelgebied. Tevens komt het plan tegemoet aan de wens van vele Veenendalers. Een groot deel van de gemeenteraad kon zich donderdagavond vinden in het compromisvoorstel van het college om 75% van het stadsstrand voor de toekomst te behouden. Alleen de SP en DENK stemden tegen. Volgens wethouder Engbert Stroobosscher is het besluitvormingsproces rond het stadsstrand een voorbeeld waar politiek Veenendaal aantoont niet alleen maar de geëffende paden te bewandelen. “Als we het hebben over de plek waar nu het stadsstrand is, ging de besluitvorming een totaal andere richting in dan voorzien was in de originele plannen. Er is rond het stadsstrand iets losgekomen in de Veense maatschappij dat we als college en raad niet konden negeren”. In het door de raad genomen besluit is rekening gehouden met de belofte aan de centrumondernemers om de originele plannen rond Brouwerspoort ter voltooiing van de winkelstad te realiseren.

Grootschalige activiteiten

Tegelijkertijd wordt er tegemoet gekomen aan de wensen voor ruimte voor grootschalige activiteiten in het centrum, zoals de Proms en Veenendaal On Ice. Veel raadsleden spraken na afloop van de raadsvergadering van een win-win situatie: een groen rustpunt in het centrum, realisering van de gewenste winkelroute en ruimte voor evenementen. D66 en CDA trachtten tijdens de raadsvergadering tevergeefs door middel van het indienen van een amendement meer aandacht te vragen voor het plan “Groene Waarde”. Dit plan zou volgens beide partijen richtinggevend bij de planuitwerking en contractering van marktpartijen voor de realisering van de bebouwing moeten zijn. Wethouder Stroobosscher liet in zijn reactie weten dat de voorkeursvariant van het college slechts richtinggevend is en dat hij zijn best zal doen het groen uit het plan “Groene Waarde” en de plannen van de ondernemers te zullen combineren in de uitwerking. Die plannen van de centrumondernemers richtten zich met name op de zogenaamde Winkel-8, de looproute die door het winkelend publiek in het centrum kan worden afgelegd en een Landmark, een herkenningspunt, aan de Noord-oosthoek van het stadsstrand als tussenliggende schakel.
De SP bleef zich tot het einde toe verzetten tegen de voorkeursvariant van het college. De partij refereerde aan de 11.000 handtekeningen die de afgelopen periode waren ingezameld om het gehele stadsstrand te behouden.

Uitstel

Fractievoorzitter Gökhan Coban van Denk pleitte afgelopen donderdag voor uitstel van de behandeling van de voorkeursvariant over het stadsstrand in de gemeenteraad. “Ik wil de opvatting van de kiezer bij de stembus mee laten wegen. Daarna is pas de raad aan zet”, betoogde hij. De voltallige raad wilde echter van geen uitstel weten. Coban besloot vervolgens tegen het voorstel te stemmen.

Een aantal centrumwinkeliers heeft het plan gelanceerd om op de kruising van het Thoomesplein en de Brouwersgracht een magneetpunt, een Landmark, te creëren. Een gebouw op deze plek aan het stadsstrand moet winkelend publiek trekken, waardoor de looproute maximaal gebruikt wordt. Gedacht wordt om de watertoren aan de Kanaalweg na te bouwen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie