Vrijwilligers van het IVN Veenendaal-Rhenen in het bos van Remmerstein. (Foto: IVN Rhenen/Veenendaal)
Vrijwilligers van het IVN Veenendaal-Rhenen in het bos van Remmerstein. (Foto: IVN Rhenen/Veenendaal)

NatuurWerkt!’ bij het IVN Veenendaal en Rhenen

7 maart 2018 om 11:45 Algemeen

Veenendaal/Rhenen - IVN werkgroep ‘NatuurWerkt!’ geeft opening van zaken over haar activiteiten op de landgoederen Remmerstein, Prattenburg en natuurterreinen tussen Veenendaal en Amerongen. IVN laat jong en oud beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is. Dat doen ze met natuuractiviteiten, cursussen, projecten en campagnes. Zelf leren en doen staan altijd centraal.

“Op woensdagmorgen 14 maart om 10.00 uur is er een informatiebijeenkomst in De Groenhof aan de Karel Fabritiusstraat 3 in Veenendaal.’, begint Bert Berg zijn verhaal. Hij is één van de initiatiefnemers van ‘NatuurWerkt!’. “Iedereen die belangstelling heeft, is welkom. Enkele deelnemers vertellen over hun ervaringen. Op dit moment werken er ongeveer 50 vrijwilligers afwisselend op 3 locaties, namelijk in het Amerongse bos, op landgoed Prattenburg en op landgoed Remmerstein in Rhenen.”

Opstapje

‘NatuurWerkt!’ is in het verleden vaak een opstapje geweest naar een betaalde baan. Berg: “De groep is erg divers wat betreft leeftijd en achtergrond. Werkdruk kennen we niet. Wel plezier en voldoening. Voor koffie, werkkleding en gereedschap wordt gezorgd.” ‘NatuurWerkt’ is een project voor mensen, die werk zoeken of een uitkering hebben.
Ook gepensioneerden zijn welkom. De werkgroep is opgezet om weer actief te worden, de gezelligheid van gezamenlijk werken te ervaren en ervan te genieten. Stress afreageren via lichamelijk werk in een groene omgeving. Jongeren die stage moeten lopen voor hun school zijn ook welkom.

Gerda Broere is ook één van de initiatiefnemers van ‘NatuurWerkt!’: “IVN werkt aan een duurzame samenleving. Ons idee is dat betrokkenheid bij de natuur duurzaam handelen stimuleert. Daarom laten wij jong en oud de natuur van dichtbij beleven. We verbinden hen met groene initiatieven rond de natuur en maatschappelijke thema’s zoals voeding, gezondheid en energie. De leiding wordt gevormd door een groep van ongeveer 12 vrijwilligers die verantwoordelijkheid neemt en verdere informatie verstrekt.”
Ale Kok zorgt regelmatig voor de koffie in het Amerongse bos, waar Staatsbosbeheer de opdrachtgever is: “Wij betrekken de mensen bij de natuur. IVN laat jong en oud beleven hoe leuk, leerzaam, gezond en belangrijk natuur is. Zelf leren en doen staan altijd centraal. Wij willen voor iedereen de natuur dichterbij brengen. Zo werkten we met een groep aan landschapsbeheer bij het Egelmeer. Prachtig werk. We zagen (berken) bomen om en leggen dat op een hoop, zodat het weggehaald kan worden. Zo proberen we te bereiken dat de heide weer terugkomt. Ondertussen drinken we koffie met lekkers en praten over de toestand in de wereld of in Veenendaal. Met de gemeenteraadsverkiezing hebben we veel stof tot praten. Dan wordt er wel iets minder gewerkt, maar zo leren we van elkaar. Ook vinden we wel eens een hertenkop, compleet met horens of bijzondere gewassen of paddenstoelen. Daar discussiëren we dan weer over.”

Landgoed Remmerstein

Het landgoed bestaat uit ruim 140 hectare bos. Het centrum van het landgoed wordt gevormd door het landhuis en de tuin. Er is de laatste jaren veel geïnvesteerd in de 3 hectare grote tuin. De vrijwilligers van IVN “NatuurWerkt!” werken elke dinsdagmorgen aan de tuin, om het historische gewas en de oude bomen te verzorgen en eventueel te herbeplanten. Ook is er een herstelplan voor het bos in uitvoering, gericht op het herstel van de cultuurhistorische waarden zoals de grafheuvels.
Piet Knopperts coördineert de vrijwilligers bij Remmerstein: “Elke dinsdag maak ik een verslag van het gebeurde en mail dat door aan de deelnemers. Dinsdag was het erg koud maar er waren toch 14 vrijwilligers gekomen. De grond was te hard om in te werken. We konden ons warmen aan de afvalberg die in brand was gestoken. Een stel anderen gingen op de wal rond het sterrenbos 5 jonge beuken aanplanten. Er werd een woekerende roos gesnoeid en brem weggehaald bij de rododendrons. Braamtakken werden uitgeroeid en in het sparrenbos werden alle gevallen takken en stukken boom weggehaald. Inmiddels had een mild zonnetje die de paden ontdooide, zodat er gewied kon worden. Als je uit Vietnam komt en nog nooit een bevroren vijver hebt gezien, dan is het leuk wanneer je daaruit een stukje ijs als een glasplaat blijkt te kunnen tillen.”

Meewerken

John Ikkink is al jaren een bevlogen vrijwilliger. Hij werkt op woensdag bij Prattenburg en donderdags in de bossen van Amerongen. Elke dinsdagmorgen is hij ook present bij landgoed Remmerstein: “Iets doen, meewerken aan iets waar veel mensen van genieten. Wij werken in en aan de natuur, groen waar veel mensen van mogen genieten. We maken ruimte en voorkomen zo dat mooie plekken dichtgroeien, overwoekerd worden. Ik noem dat zorg voor onze omgeving. Ik kijk er elke week weer naar uit om in deze mooie omgeving iets bij te dragen aan het behoud van het landschap.”

Anne-Marie: “We zijn een heel diverse groep mensen, deels met kennis, en met steeds meer ervaring. Door deze kennis en alles wat ons opvalt met elkaar te delen, leren we van elkaar. We krijgen respect voor wie ieder van ons is. We ervaren wat het is om nieuwe contacten te leggen, ons netwerk te vergroten. Wellicht helpt dit werk in de natuur bij een volgende sollicitatie en wordt het makkelijker om weer betaald werk te vinden.”

Hart

Vrijwilligers vormen het hart van IVN Veenendaal- Rhenen. Bert Berg: ‘’Er is in de natuur bij jou in de buurt veel meer te beleven dan je denkt. Verbaas je tijdens het vrijwilligerswerk over de samenwerking die er ontstaat als mensen in de natuur bezig zijn en gezamenlijk een boom of een struik planten.’’

Informatie: Bert Berg, 06-33106173 of Gerda Broere, 0317-616490.

Deze Vietnamese vrijwilligers werken ook mee!
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie